10 κίνδυνοι στο σπίτι και πώς να προφυλάξετε το παιδί

10 κίνδυνοι στο σπίτι και πώς να προφυλάξετε το παιδί

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν την ανεξήγητη ικανότητα να τρυπώνουν παντού. Και μπορεί να είναι χαριτωμένα όταν αναρριχώνται σε κάθε έπιπλο του σπιτιού, είναι όμως εξίσου επικίνδυνο. Δείτε τους πιο συνηθισμένους κινδύνους μέσα στο σπίτι και κάντε το πιο φιλικό προς τα παιδιά.

 

Ηλεκτρικές συσκευές

Καλύψτε όλες τις πρίζες με καπάκια ασφαλείας. Ζητήστε από έναν ηλεκτρολόγο (ή και μόνοι σας αν «πιάνουν τα χέρια» σας) να «κρύψει» τα καλώδια για να αποφύγετε τον κίνδυνο να πέσουν ή ακόμα και να τα μασήσουν τα παιδιά. Χρησιμοποιήστε επίσης ειδικό κάλυμμα για τα πολύμπριζα.

Καθαριστικά

Αφαιρέστε όλα τα καθαριστικά (χλωρίνες, σαπούνια) από σημεία που είναι προσιτά στα παιδιά. Αν δεν υπάρχει κάποιος ελεύθερος χώρος στο σπίτι για να τα τοποθετήσετε, χρησιμοποιήστε ειδικό μάνταλο για να μην ανοίγουν τα ντουλάπια και μην το χρησιμοποιήσετε μπροστά στα παιδιά. Μην αφήνετε ποτέ ανοιχτό ένα καθαριστικό ενώπιον των παιδιών και έχετε στον τηλεφωνικό κατάλογο «πρόχειρους» τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης που αναγράφονται στις συσκευασίες και των κέντρων δηλητηριάσεων.

Γωνίες

Τα τραπέζια έχουν αιχμηρές γωνίες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό σε ένα παιδί. Εγκαταστήστε προστατευτικά γωνιών τραπεζιού σε όλα τα τραπέζια του σπιτιού.

Τζάκι

Τοποθετήστε προστατευτική σίτα τζακιού μπροστά από την εστία η οποία θα θηλυκώνει στον τοίχο και δεν θα πέφτει εύκολα. Βάλτε επίσης στις γωνίες προστατευτικά καλύμματα και κρατήστε οποιοδήποτε αιχμηρό εργαλείο ή εύφλεκτο υλικό μακριά.

Εύθραυστα αντικείμενα

Αφαιρέστε όλα τα φωτιστικά, τα βάζα και άλλα εύθραυστα αντικείμενα από τα τραπέζια και τους πάγκους σας. Με έναν περίεργο τρόπο τα παιδιά καταφέρνουν πάντα να σκαρφαλώσουν σχεδόν παντού.

Σκάλες

Στις σκάλες θα πρέπει να υπάρχουν προστατευτικές πόρτες, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος. Επιλέξτε ειδικές μπαριέρες για αυτή τη χρήση.

Ντουλάπια

Εγκαταστήστε ασφάλειες σε όλα τα ντουλάπια και τα συρτάρια στα οποία ενδεχομένως να έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγετε να ανοίγετε τα συρτάρια μπροστά στα παιδιά γιατί θα σας μιμηθούν.

Κούνια

Το στρώμα θα πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος της κούνιας ώστε να μην υπάρχουν κενά. Χρησιμοποιήστε μόνο υφασμάτινα μαξιλάρια, σεντόνια και κουκλάκια. Η απόσταση μεταξύ κάθε κάγκελου της κούνιας θα πρέπει να είναι μην ξεπερνά τα 6 εκατοστά.

Ζεστό νερό

Το δέρμα του μωρού είναι πολύ πιο ευαίσθητο στο ζεστό νερό και μπορεί εύκολα να προκληθεί έγκαυμα. Το νερό του μπάνιου του θα πρέπει να είναι στους 37,7 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Μικρά αντικείμενα

Κρατήστε μακριά από τα τραπέζια και το πάτωμα μικρά αντικείμενα όπως κέρματα, κουμπιά, δαχτυλίδα, μπαταρίες. Μικρές τροφές, όπως τα ποπ κορν και οι ξηροί καρποί αποτούν επίσης σοβαρό κίνδυνο για τα παιδιά, ειδικά αν είναι κάτω του ενός έτους.

Πηγή: life.familyeducation.com

v