Καθηγητής Σαρηγιάννης: 21 μέρες lockdown, 14 ανοιχτά μέχρι να βγει το εμβόλιο

Καθηγητής Σαρηγιάννης: 21 μέρες lockdown, 14 ανοιχτά μέχρι να βγει το εμβόλιο

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος ΧημικώνΜηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρότεινε εναλλασσόμενα lockdown - 21 μέρες «λουκέτο», 14 μέρες ανοιχτά έως τον Μάρτιο, για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα ''μίνι'' lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά, που μετά από τρεις με τέσσερις κύκλους μας βγάζει μέχρι τέλος Μαρτίου, με περίπου 500-600 κρούσματα την ημέρα. Αυτό νομίζω είναι σημαντικό για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα θα ''στοιχίσει'' 200 περίπου κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και έχουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστούμε».

Ο καθηγητής, προέβλεψε παράλληλα την μείωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τότε τόνισε ότι τα κρούσματα ίσως ξεπεράσουν τα 3.000!

Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μετά την λήξη του lockdown. Όπως είπε: «βγαίνουμε από την καθολική καραντίνα με περιοριστικά μέτρα. Προτείνουμε πολύ προσεκτικό άνοιγμα της εστίασης, πιθανώς τα μπαρ να μην ανοίξουν. Υπάρχουν κομμάτια της εστίασης που ξέρουμε ότι μπορούν να δημιουργήσουν εστίες διασποράς». Ενώ συνεχίζει λέγοντας πως: «Η εστίαση νομίζω πως θα ανοίξει ξανά γιατί είμαστε Έλληνες και έχουμε επιχειρηματικό δαιμόνιο» απαντώντας για τους επιχειρηματίες.

Όταν ερωτήθηκες για το αν θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ως προς το εμπόριο και ως προς την κίνηση στην αγορά. Χαρακτηριστικά είπε: «Νομίζω πως μπορούμε να είμαστε ανοιχτά αν εφαρμόσουμε τώρα το lockdown.»

Πηγή: iefimerida.gr 

v