Kλείσιμο σχολείων: τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού των γονιών

Kλείσιμο σχολείων: τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού των γονιών

Μετά την απόφαση για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξέδωσε νέα εγκύκλιο η οποία προβλέπει τον τρόπο που θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. 

Δημόσιος τομέας

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση στους γονείς που δουλεύουν στον δημόσιο τομέα άδεια ειδικού σκοπού ή διευκόλυνση με μειωμένο ωράριο. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα άδειας, θα έχει το δικαίωμα στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας (όπου, φυσικά αυτό είναι εφικτό) ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. 

Επίσης, οι υπάλληλοι μπορούν να εργάζονται σε ωράριο διαφορετικό από το προβλεπόμενο ωράριό τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετείται η υπηρεσία, αλλά και να φροντίζουν και τα παιδιά τους στο σπίτι. 

Ιδιωτικός τομέας

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού για όλο το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σχολείων και χορηγείται για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση.

Ωστόσο, συστήνεται κατ' αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας. Εάν δεν είναι δυνατή, τότε, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού.

Σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού

  •  Υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχουν τέκνα που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά, βάσει υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42) «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού», και ειδικότερα τέκνα που φοιτούν έως και την τάξη της Γ΄ Γυμνασίου, δύνανται να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στις οποίες φοιτούν τα τέκνα τους.
  • Για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, οι τρεις (3) ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά τέκνο του/ της υπαλλήλου και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλονται αποδοχές και η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει χρήση μικρότερου χρονικού διαστήματος, αυτό αποτελεί στο σύνολο κανονική άδεια.
  • Για τη δικαιολόγηση της απουσίας, σύμφωνα με την παρ. 1, οι υπάλληλοι ενημερώνουν αμελλητί την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού για την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά το τέκνο τους και προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο τους φοιτά στη συγκεκριμένη δομή, εκτός εάν αυτό προκύπτει ήδη από το αρχείο της υπηρεσίας. Σε περίπτωση αδυναμίας άμεσης προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών, οι υπάλληλοι ενημερώνουν σχετικά την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού και προσκομίζουν, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η οικεία Διεύθυνση Προσωπικού οφείλει να διασταυρώσει την αναστολή της λειτουργίας της δομής, βάσει της σχετικής ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα ανωτέρω δεν απαιτούνται σε περίπτωση καθολικής αναστολής λειτουργίας των σταθμών και σχολικών μονάδων. 

Πηγή: iefimerida.gr  

v