Σχέδιο να ανοίξουν η εστίαση και το λιανεμπόριο από 1η Δεκεμβρίου

Σχέδιο να ανοίξουν η εστίαση και το λιανεμπόριο από 1η Δεκεμβρίου

Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα lockdown, όπου μάλιστα έκλεισαν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. Τα σενάρια για το πότε θα βγούμε από αυτή την κατάσταση είναι πολλά και όχι πάντα αισιόδοξα. Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης, μίλησε για σταθεροποίηση της κατάστασης ενώ προέβλεψε πως θα υπάρξει σοβαρή μείωση της διασποράς του κορονοϊού και έτσι ίσως από 1η Δεκέμβρη ανοίξουν το λιανεμπόριο και η εστίαση.

«Κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξουμε την αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου, εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση, μας είπαν 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Το χρονοδιάγραμμα βασίζεται στο 1ο lockdown όταν πρώτα άνοιξαν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα αργότερα το λιανικό εμπόριο. Στις δυο εβδομάδες άνοιξε η εστίαση και στις τρεις οι εσωτερικοί  χώροι.

Ωστόσο, ο κ. Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυστηρά μέτρα μετά το άνοιγμα για να μην «ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.» Όταν ερωτήθηκε για το αν θα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS με την επανεκκίνηση της αγοράς, απάντησε πως οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του lockdown.

Σημείωσε ότι ίσως υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα σχετικά με το όριο των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, σε χώρους εστίασης και εμπορικά κέντρα. Όσο για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, εκτίμησε πως η έγκρισή του από την επιτροπή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Πηγή: news247.gr

v