Θύματα βίας 4.900 Ελληνίδες σε 1 χρόνο – «Μη φοβάστε να μιλήσετε» λέει η ΕΛΑΣ

Θύματα βίας 4.900 Ελληνίδες σε 1 χρόνο – «Μη φοβάστε να μιλήσετε» λέει η ΕΛΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμάται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, 25 Νοεμβρίου, από το 1960. Ωστόσο, αν και από τότε έχουν γίνει τεράστια βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε ψυχολογικό και νομικό επίπεδο, η βία κατά των γυναικών – σε όλες τις εκδοχές της, εντός και εκτός της οικογένειας – παραμένει μια πραγματική λαίλαπα για τις πολιτισμένες κοινωνίες μας.

Τον τελευταίο χρόνο, μόνο, περίπου 4.900 γυναίκες σε όλη την Ελλάδα βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν πως έπεσαν θύματα βίας, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

«Είναι οριζόντιο πρόβλημα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια Γενική Γραμματέας, Μαρία Συρυγγέλα, «Μπορεί καμιά φορά να νομίζουμε ότι αυτό το πρόβλημα αφορά γυναίκες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν ισχύει. Δεν έχει ταξικούς περιορισμούς, ούτε μορφωτικούς περιορισμούς».

Στην Ελλάδα, κατά την 1η καραντίνα, οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, αυξήθηκαν κατά 230%. Οι ειδικοί ήξεραν ότι τα περιστατικά βίας αυξάνονται όταν τα ζευγάρια περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. «Τις νύχτες και τις αργίες γίνονται συνήθως τα περισσότερα περιστατικά», εξηγεί η ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών δήμου Αγρινίου, Νατάσα Μακρυδήμα.

Παρά την αύξηση των καταγγελλιών, οι ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα καθώς οι λόγοι που μια γυναίκα σιωπά ποικίλουν.

«Αυτές οι γυναίκες, υποτιμούν πάρα πολύ το γεγονός. Το υποβαθμίζουν. Λένε ένα χαστούκι ήταν, δεν γίνεται συχνά», τονίζει η κλινική ψυχολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Άννα Κανδαράκη, «Από πίσω υπάρχει ένα κομμάτι ενοχής, ότι με κάποιον τρόπο κι εγώ το προκαλώ. Η βαθύτερή τους πεποίθηση, ακόμα και αν δεν λέγεται, είναι ότι σε όλες τις σχέσεις υπάρχει βία».

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται στον «δισταγμό των θυμάτων να περάσουν το κατώφλι των επίσημων Αρχών, στο φόβο για τις ενδεχόμενες νομικές συνέπειες, στην ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από το δράστη ή το οικείο περιβάλλον εάν προχωρήσουν σε καταγγελία ή ακόμα και στην ανασφάλειά τους για τον ενδεχόμενο κοινωνικό στιγματισμό τους.» 

Κατόπιν, απευθύνει έκκληση στα θύματα να «μην φοβούνται να μιλήσουν στην Αστυνομία και να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία». Όπως επισημαίνει, «η ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική υπόθεση αλλά ως ένα κοινωνικό ζήτημα με αρνητικές συνέπειες τόσο για το ίδιο το θύμα (σωματικές, ψυχολογικές, κ.ο.κ.), όσο και για την κοινωνία».

«Δυστυχώς, έχουν υπάρξει και υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με συχνές και έντονες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο των θυμάτων», συνεχίζει η αστυνομικός, «γι’ αυτό προτρέπουμε τους πολίτες, που είναι θύματα, να έρθουν να μας μιλήσουν για αυτά τα περιστατικά και από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρουν την απαιτούμενη βοήθεια και προστασία. Αλλά και οι πολίτες μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων ας μη διστάσουν να μας αναφέρουν αυτές τις καταστάσεις, ακόμα και ανώνυμα».

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βία κατά των γυναικών δεν διαδραματίζεται μόνο στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά παντού γύρω μας και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για οποιουδήποτε είδους τέτοια περιστατικά. Ενδεικτικό του πόσο εξαπλωμένο παραμένει το φαινόμενο είναι το infographic που δημοσίευσε πρόσφατα το Vouliwatch, όπου περιλαμβάνονται όλες οι μορφές κακοποίησης: σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική.

Πηγές: amna.gr, vouliwatch.gr

v