Η μοναδική αιτία τσακωμού με τον άντρα μου είναι η οικογένειά του. Τι να κάνω;

Η μοναδική αιτία τσακωμού με τον άντρα μου είναι η οικογένειά του. Τι να κάνω;
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***

Καλησπέρα. Θα ήθελα την συμβουλή σας παρακαλώ. Είμαι παντρεμένη σχεδόν 3 χρόνια και μαμά 2 υπέροχων μωρών. Με τον άντρα μου είμαστε πολύ αγαπημένοι κι ερωτευμένοι, αρκεί να μη συζητάω καθόλου για τους δικούς του. Τους εκτιμώ αλλά έχω κάποια παράπονα. Πχ. η πεθερά μου αποκαλεί διαρκώς την κορούλα μου που είναι 2 χρονών «μωρή». Στον λαιμό μου κάθεται αυτή η λέξη. Όσες φορές κι αν της έχω πει ότι είναι βρισιά δεν το καταλαβαίνει. Ο άντρας μου λέει να μην την παρεξηγώ γιατί είναι αμόρφωτη και στο χωριό της το λένε συνέχεια στα κοριτσάκια. Επίσης η κορούλα μου δεν τη θέλει με τίποτα. Αδιαφορεί πλήρως σε αντίθεση με τη δική μου μαμά που την λατρεύει. Αλλά δε συγκρίνεται. Η μαμά μου είναι γλυκιά, την παίζει και μιλάει χαμηλόφωνα. Ενώ η πεθερά μου φωνάζει συνέχεια (έτσι είναι η φωνή της, όχι από νεύρα), δεν την παίζει καλά και της λέει και διαρκώς «μωρή». Όσον αφορά τον κουνιάδο μου ενώ ως αδερφός του άντρα μου είναι κολλημένος μαζί του αλλά για αθλητικά μόνο, ως θείος είναι εντελώς αδιάφορος κι ανύπαρκτος. Κι επειδή τα επισημαίνω αυτά στον άντρα μου (με καλό τρόπο, αλλά δεν έχει σημασία) τσακωνόμαστε. Προτιμάει να πληγώσει εμένα πάρα να ακούει το παραμικρό για τους δικούς του ή να τους πει κάτι. Όμως πως να δεθώ κι εγώ μαζί τους όταν νιώθω πως είμαστε το τέλειο ζευγάρι αλλά αυτοί είναι ο μοναδικός λόγος που τσακώνομαι με τον άντρα μου; Ο μοναδικός λόγος που δεν τον νοιάζει αν θα πληγώσει εμένα, αρκεί αυτοί να μη στενοχωρηθούν; Ειδικά αυτό το «μωρή» κάθε φορά που μιλάει στο κοριτσάκι μου δεν το αντέχω.

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Έχετε μια όμορφη κόρη και μια όμορφη σχέση με τον σύντροφό σας! Είναι τόσο σημαντικό αυτό που έχετε χτίσει, η οικογένεια σας, που έχει νόημα να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας σε αυτήν ώστε να την ευχαριστηθείτε όλοι σας! 

Είναι κρίμα να μπαίνει ως εμπόδιο στη χαρά σας η συμπεριφορά κάποιου άλλου προσώπου με την οποία δε συμφωνείτε. Καθένας από εσάς είναι υπεύθυνος για τη δική του και μόνο συμπεριφορά. Ο σύντροφός σας λοιπόν σας ακούει. Ωστόσο δε μπορεί ούτε να αλλάξει τους γονείς του, ούτε να απολογηθεί εκ μέρους τους. Άλλωστε έχετε προσπαθήσει όπως είπατε αρκετές φορές μέχρι σήμερα να τους εξηγήσετε ότι δε συμφωνείτε. Γνωρίζετε ήδη από την εμπειρία σας λοιπόν ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία τους τα οποία σας δυσκολεύουν. Δεν είναι εναντίον σας, ούτε έχουν πρόθεση να σας στενοχωρήσουν. Μιλάτε απλά άλλη γλώσσα. Στη δική τους δεν έχουν την ίδια σημασία οι λέξεις, επομένως και δε θεωρούν απαραίτητο να αλλάξουν διότι δε λένε κάτι κακό. 

Διατηρείτε βεβαίως το δικαίωμα να διαφωνείτε και να επιλέγετε για εσάς και την οικογένεια σας έναν άλλο τρόπο έκφρασης. Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο αυτή η διαφορά να μη γίνει αφορμή σύγκρουση με τον σύντροφό σας. Αντιθέτως, έχετε να τον χαρείτε για τη δική του επιλογή και για τον τρόπο που ίδιος στέκεται στην οικογένεια σας! 

Η επιλογή του είστε εσείς! Συνεχίζετε λοιπόν να φροντίζετε τη μεταξύ σας σχέση και να αναπτύσσετε τη δική σας «γλώσσα»! Ως προς όλους τους υπόλοιπους, τους χαίρεστε στο επίπεδο που μπορείτε και πολύ όμορφα συνεχίζετε να εξηγείτε ότι σας δυσκολεύει. Όχι με απαίτηση αλλαγής, αλλά με διάθεση καλής μετάφρασης ώστε να συνεννοηθείτε!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v