Τι σημαίνει να είσαι μαμά στην καραντίνα...

Τι σημαίνει να είσαι μαμά στην καραντίνα...

Το να είσαι γονιός είναι σπουδαίο, αλλά ενίοτε και δύσκολο. Το να είσαι γονιός στην καραντίνα, συχνά μοιάζει με άθλο αφού οι συνθήκες στις οποίες ζούμε είναι κάτι παραπάνω από δύσκολες. Εκτός από τον φόβο και το άγχος της πανδημίας, πρέπει να διαχειριστούμε και την καθημερινότητα που έχει αλλάξει δραματικά. Η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, ενώ αποκλείονται οι βόλτες με φίλους, οι παιδικές δραστηριότητες και οτιδήποτε άλλο βοηθά στην εκτόνωση και την καλή ψυχολογία της οικογένειας. Εν ολίγοις, το να είσαι μαμά στην καραντίνα σημαίνει:

Να είσαι δίπλα τους από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ

Τα παιδιά δεν πάνε στο σχολείο και στις διάφορες δραστηριότητες, ούτε κι εμείς στη δουλειά. Αυτό σημαίνει πως είμαι μαζί με τα παιδιά μας από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό βέβαια έχει τα καλά του αφού τα ευχαριστιόμαστε και μοιραζόμαστε πολλές εμπειρίες, αλλά κάποιες φορές γίνεται κουραστικό γιατί δεν έχουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας. 

Να τα προστατεύεις 10 φορές παραπάνω από πριν

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία είναι αρκετά τρομακτική από μόνη της! Πόσο μάλλον αν έχεις την ευθύνη των παιδιών σου, τα οποία πρέπει να προφυλάξεις και να προστατεύσεις. Μία μαμά στην πανδημία είναι δυο φορές πιο σχολαστική και προσεκτική και έχει συνεχώς τον νου της στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών της. 

Να χαμογελάς για να μην τους μεταδίδεις το άγχος σου

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως γίνεσαι υστερική με τους κανόνες υγιεινής. Παράλληλα πρέπει να είσαι ψύχραιμη, ήρεμη και νηφάλια ώστε να μην μεταδίδεις το άγχος και τις ανησυχίες σου στα παιδιά. Μία συνθήκη αρκετά δύσκολη, αφού τα παιδιά καταλαβαίνουν από χιλιόμετρα τα συναισθήματά σου…

Να τα καθησυχάζεις για όσα συμβαίνουν

Ακόμα, όμως, κι όταν τρομάζουν ή ανησυχούν με τις αλλαγές που συμβαίνουν τριγύρω, οφείλεις να είσαι πλάι τους, να τα ακούς, να κατανοείς τις έγνοιες τους και να τα καθησυχάζεις. Να γίνεσαι, δηλαδή, η ασφάλεια που χρειάζονται.

Να τα βοηθάς περισσότερο από πριν στα μαθήματα

Η τηλεκπαίδευση χρειάζεται τους γονείς των μικρών μαθητών ακόμα περισσότερο κοντά τους. Εκτός από τα τεχνικά θέματα που πρέπει να λύσεις, πρέπει να είσαι εκεί γαι να τους λύνεις απορίες, να τα βοηθάς να συγκεντρωθούν και να συμβάλεις στην μελέτη τους. 

Να αναπληρώνεις τον χαμένο χρόνο με τους φίλους τους

Εννοείται πως δεν μπορείς να πάρει μια μαμά τον ρόλο του φίλου, ούτε μπορεί να αναπληρώσει το κενό που αφήνει η απουσία των φίλων στα παιδιά της. Ωστόσο, πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να καλύψει το κενό των φίλων και των συμμαθητών, να τα απομακρύνει από τις οθόνες και να τα ψυχαγωγεί. 

v