Tηλεόραση... Αχ, αυτό το χαζοκούτι!

Tηλεόραση... Αχ, αυτό το χαζοκούτι!

Είναι γεγονός ότι η τηλεόραση έχει πάρει τη θέση της οικογένειας σε πολλά σπίτια. Δεσπόζει στο κεντρικότερο σημείο του καθιστικού, είναι διαρκώς ανοιχτή στο να παίζει ότι να ’ναι, ή κρέμεται δίπλα στην ντουλάπα του υπνοδωματίου μας έτοιμη να μας χαλαρώσει και καμιά φορά να μας υπνωτίσει. Ωστόσο οι γονείς ανησυχούμε που στα παιδάκια μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουν τηλεόραση, παραλείποντας τις άλλες ασχολίες τους. Αν οι ενήλικες παθιαζόμαστε μια φορά με την τηλεόραση, το παιδί μας παθιάζεται δύο.  

Η στρατηγική μας ως γονείς

Ας παραδεχτούμε όλοι ότι το μόνο καλό της τηλεόρασης είναι ότι τα παιδιά μάς αφήνουν στην ησυχία μας. Όμως αυτή η ανεξέλεγκτη πλύση του εγκεφάλου τους μας κάνει να αισθανόμαστε ένοχους κι η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή τη συνήθεια πρέπει να αντιδράσουμε εμείς οι γονείς!

Πρώτη μας κίνηση

Για παιδιά κάτω των πέντε χρόνων πρέπει:

• Να περιορίζουμε ιδιαίτερα τις ώρες παρακολούθησης της τηλεόρασης. Θυμάμαι ένας παιδοοφθαλμίατρος με είχε συμβουλέψει ότι αν καταφέρω να μην βάλω στα παιδιά μου τηλεόραση μέχρι αυτή την ηλικία, τότε θα τους έχω δώσει το σημαντικότερο μάθημα, αυτό της αυτοσυγκέντρωσης και της κριτικής.  
• Να ελέγχουμε τα προγράμματα που βλέπουν. Η δική μου πρόταση είναι να καθόμαστε μαζί με τα παιδιά μας για να δούμε αυτό που θέλουν, ώστε να υπάρχει μετά η δυνατότητα να το συζητήσουμε μαζί τους.
• Αποφεύγουμε την απογευματινή ή μεσημεριανή τηλεόραση και κυρίως όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου τους.
• Δεν βάζουμε το παιδί μας μπροστά στην τηλεόραση για να φαει. Με τον καιρό έχουμε χτίσει παιδιά αφηρημένα, παθητικά και παχύσαρκα.

Πρακτικές συμβουλές

Μην αφήνετε συνέχεια αναμμένη την τηλεόραση, κυρίως αν δεν βλέπει κανείς. Η τηλεόραση πρέπει να είναι μια περιστασιακή, μη καθημερινή απασχόληση. Στο δικό μας σπίτι υπάρχει κανονισμός για το πότε ανοίγει η τηλεόραση κι όταν το πρόγραμμα τελειώσει, η συσκευή πρέπει να κλείνει αμέσως, ακόμα κι αν κλαιει το παιδί. Γι’ αυτό θα σας συμβούλευα:

1. Όταν θέλετε να κόψετε το παιδί σας από την τηλεόραση, κερδίστε το με μια εναλλακτική λύση, όπως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ο Γκρινιάρης, η Μονόπολη, το Φιδάκι είναι καλύτερες ασχολίες.
2. Γεμίστε το σπίτι με βιβλία και μάλιστα ας γίνει ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα αφορμή για να ανατρέξετε σ’ ένα από αυτά.
3. Δημιουργείστε ένα μικρό παιχνιδότοπο που μπορούν τα παιδιά να παίζουν και να δραστηριοποιούνται.
4. Καλέστε φίλους των παιδιών σας στο σπίτι. Τα παιδιά διασκεδάζουν μαζί με παιδιά.
5. Στήστε ένα κουκλοθέατρο. Θα ξετρελαθούν να βλέπουν παραστάσεις φτιαγμένες από εσάς, θα εξοικειωθούν με άλλου είδους θεάματα και θα γελάσατε πολύ με τις μεταμφιέσεις που θα σας κάνουν, προσπαθώντας να μιμηθούν τους ήρωες των παραμυθιών.   

Η πολύ και ασύστολη τηλεόραση είναι θέμα...συνήθειας, κακής συνήθειας, ας την περιορίσουμε, χωρίς να την απαγορεύσουμε!

B..................................................................................................................
 

v