Τι να κάνετε για να μην σταματήσουν να μιλιούνται τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν

Τι να κάνετε για να μην σταματήσουν να μιλιούνται τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν

Είναι γεγονός ότι η οικογένειες δεν μένουν πάντα ενωμένες. Πολλές φορές, δύο αδέρφια ενηλικιώνονται και δεν χωρίζουν μόνο οι δρόμοι τους, αλλά χαλάνε και οι σχέσεις τους, αποξενώνονται για τα καλά. Τι φταίει; Άλλες φορές είναι τα κληρονομικά, άλλες φορές κάτι άλλο που μοιάζει πιο βαρύ απ’ ότι είναι, επειδή απ’ τα αδέρφια σου έχεις πάντα μεγαλύτερες προσδοκίες. Πολύ συχνά, βέβαια, είναι και τα λάθη των γονιών που, άθελά τους, ίσως και να δημιούργησαν το υπόβαθρο για μια μελλοντική ρήξη...

Διατηρήστε τις ισορροπίες από όταν είναι πολύ μικρά

Κακά τα ψέματα, κάθε παιδί, ανάλογα και με το αν είναι το πρώτο, το μεσαίο ή το τελευταίο, ζει μια διαφορετική εμπειρία μέσα στην οικογένεια. Οι γονείς εξελίσσονται, οι προτεραιότητες αλλάζουν, όπως και η αντιμετώπιση, ο τρόπος διαπαιδαγώγησης, οι τιμωρίες κλπ. Σταδιακά δημιουργείται ένα πλέγμα σχέσεων που είναι πιο πολύπλοκο απ’ ότι φαίνεται και είναι δουλειά των γονιών να διατηρήσουν τις ισορροπίες με γνώμονα την αρμονική συμβίωση μέσα στο σπίτι, αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων όλων των μελών της οικογένειας.

Ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια και τη συζήτηση μέσα στην οικογένεια

Για να έχουν τα αδερφάκια μια υγιή και δυνατή σχέση από πολύ μικρά, πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον όπου η ειλικρίνεια είναι προτεραιότητα και τα πάντα συζητιούνται ανοιχτά. Έτσι, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας – και ειδικά των παιδιών – θα δυναμώνουν και θα γίνονται πιο ουσιαστικές με το χρόνο, θωρακίζοντας και τις μελλοντικές σχέσεις τους από κάθε είδους μυστικά και ψέματα. Το κλειδί εδώ είναι να μάθουν από μικρά ότι ο αδερφός δεν σε κρίνει, μόνο σε ακούει, σου λέει αλήθειες και σε καθοδηγεί εάν, φυσικά, γνωρίζει.

Παροτρύνετέ τους να συνεργάζονται αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους

Ανάμεσα σ’ όλα τ’ αδερφάκια υπάρχει πολλή αλληλεγγύη, αλλά υπάρχει και πολύς ανταγωνισμός. Οι γονείς οφείλουν να μάθουν στα παιδιά να συνεργάζονται μεταξύ τους και να κρατούν τον ανταγωνισμό τους σε υγιή επίπεδα. Ο ίδιοι πρέπει να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, και να αποφεύγουν τις συγκρίσεις π.χ. για τους βαθμούς ή τις αθλητικές επιδόσεις. Αντ’ αυτού, πρέπει να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τα παιδιά τους με το ίδιο πάθος και στις καλές και στις κακές στιγμές τους.

Δείξτε τους πώς να επιλύουν ήρεμα τις διαφορές τους

Τα αδέρφια που μαλώνουν άσχημα ως ενήλικες, δεν είναι δυνατόν να είχαν μια εντελώς διαφορετική σχέση όταν ήταν παιδιά. Είναι, λοιπόν, σημαντικό η κουλτούρα της οικογένειας να προάγει την επίλυση των διαφορών και την εκτόνωση των εντάσεων πριν εξελιχθούν σε τσακωμούς διαρκείας. Τότε μόνο τα αδέρφια θα φτάσουν στην ώριμη ηλικία τους χωρίς απωθημένα ή καταπιεσμένα αρνητικά συναισθήματα – με γερές βάσεις, δηλαδή, για μια αληθινή και ισχυροποιημένη σχέση ζωής.

Μάθετέ τους πως να αγαπιούνται και να αλληλοστηρίζονται

Εννοείται πως όλα τ’ αδερφακια αγαπιούνται και πως η αδερφική αγάπη είναι μοναδική, αλλά πολλές φορές δεν αρκεί από μόνη της για να μείνουν δύο αδέρφια μονιασμένα για πάντα. Είναι σημαντικό να μάθουν από μικρά τι σημαίνει αυτή η αγάπη και πως τη δείχνει κανείς εμπρακτα ώστε να εμπνεύσει τα αντίστοιχα συναισθήματα στ' αδέρφια του. Να μάθουν, δηλαδή, να στηρίζουν το ένα το άλλο, να θυσιάζουν το εγώ τους για το αδερφικό (ή οικογενειακό) εμείς και να υπερασπίζονται τ’ αδέρφια τους όποτε χρειαστεί, χωρίς δεύτερη σκέψη.

v