Πώς πρέπει να είναι το νηπιαγωγείο για να αγαπήσει το παιδί το σχολείο

Πώς πρέπει να είναι το νηπιαγωγείο για να αγαπήσει το παιδί το σχολείο

Μια από τις πιο σημαντικές «πρώτες φορές» στη ζωή ενός παιδιού είναι όταν ξεκινήσει παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο. Δεν είναι μόνο ότι αρχίζει ένας νέος κύκλος κοινωνικοποίησης, παιχνιδιού και μάθησης ο οποίος επηρεάζει την ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τους άλλους. Είναι και ότι, στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, σφυρηλατείται η σχέση του με το σχολείο και μπαίνουν οι σωστές βάσεις για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή του εξέλιξη.

Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο περιβάλλον για το παιδί, ώστε να αγαπήσει το σχολείο και τη μάθηση από πολύ νωρίς.

Ασφάλεια και εγκαταστάσεις

Είμαστε οι κύριοι υπεύθυνοι για τα παιδιά μας κι έτσι, το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλειά και η υγεία τους. 

Επισκεφθείτε το νηπιαγωγείο που εξετάζετε και δείτε πολύ προσεκτικά τους χώρους και τις αίθουσες. Προσέξτε αν είναι καλά φροντισμένες και συντηρημένες και αν έχουν εμφανώς επικίνδυνα σημεία που μπορεί να κρύβουν κινδύνους για το παιδί. Ελέγξτε τους χώρους υγιεινής – τουαλέτες, τραπεζαρία – για την καθαριότητα και την καλή τους κατάσταση. Ρωτήστε αν υπάρχει ιατρείο ή σταθμός πρώτων βοηθειών. Αν χρειαστεί, μάλιστα, επιστρέψτε και δεύτερη φορά για μια ακόμα πιο προσεκτική ματιά.

Εξωτερικός χώρος παιχνιδιού του Διαμαντίδειου Νηπιαγωγείου της Λεοντείου Σχολής στη Νέα Σμύρνη.

Καταρτισμένο προσωπικό

Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μπορεί να παρουσιάζει μια άριστη εικόνα, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι τόσο καλό όσο οι άνθρωποι που φροντίζουν τα παιδιά μας.

Ενημερωθείτε για το προσωπικό, για την κατάρτιση και την εμπειρία του. Μάθετε περισσότερα για τις παιδαγωγικές αρχές του ιδρύματος, τις εκπαιδευτικές μεθόδους που ακολουθούν οι βρεφονηπιοκόμοι και οι νηπιαγωγοί, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους υποστηρίζουν και ενισχύουν την ανάπτυξη των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ο βασικός γνώμονας για τη διαμόρφωση του παιδαγωγικού προγράμματος να είναι οι πραγματικές ανάγκες του κάθε παιδιού.

Ωράριο λειτουργίας

Οι περισσότεροι γονείς είμαστε εργαζόμενοι, γι’ αυτό και το ωράριο λειτουργίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα στείλουμε το μικρό μας είναι σημαντικό.

Μην αμελήσετε, λοιπόν, να βεβαιωθείτε ότι το ωράριο του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου που εξετάζετε είναι αυτό που σας εξυπηρετεί πλήρως και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητάς σας. Ο σκοπός είναι να επιτύχετε το βέλτιστο δυνατό: να περνάει το παιδί όμορφα τη μέρα του κι εσείς να ακολουθείτε το πρόγραμμά σας χωρίς να ανησυχείτε για εκείνο. Ένα ευέλικτο και διευρυμένο ωράριο που σας επιτρέπει να επιλέξετε ώρα προσέλευσης, αλλά και ώρα παραλαβής του παιδιού, μοιάζει ιδανικό για όλους.

Αίθουσες και πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Από τη στιγμή που το παιδί θα περνάει τη μισή μέρα του στο νηπιαγωγείο, καλό είναι να νιώθει άνετα και να περνά τον χρόνο του ευχάριστα, αλλά και παραγωγικά.

Αίθουσα δραστηριοτήτων του Διαμαντίδειου Νηπιαγωγείου της Λεοντείου Σχολής στη Νέα Σμύρνη.

Δώστε ιδιαίτερη βάση στη διαμόρφωση των χώρων πού παίζουν, πού τρώνε και πού κοιμούνται τα παιδιά, ώστε να είστε σίγουροι πως το μικρό σας δεν θα νιώσει περιορισμένο σε τέσσερις τοίχους. Ζητήστε, επίσης, λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ώστε να ξέρετε πως, αν και μακριά σας, το παιδί θα έχει μια γεμάτη μέρα κατά την οποία θα κοινωνικοποιείται, θα διασκεδάζει και θα μαθαίνει καινούργια πράγματα. Κυρίως, όμως, να ξέρετε πως θα χαμογελάει και θα θέλει να ξαναγυρίσει το επόμενο πρωί!

* Ευχαριστούμε τη Λεόντειο Σχολή για το φωτογραφικό υλικό. Περισσότερες πληροφορίες για τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, καθώς και για τις προεγγραφές για το σχολικό έτος 2021-22, μπορείτε να βρείτε εδώ.

v