Έγιναν τα πρώτα εμβόλια σε παιδιά κάτω των 16 στο Ισραήλ χωρίς σοβαρές παρενέργειες

Έγιναν τα πρώτα εμβόλια σε παιδιά κάτω των 16 στο Ισραήλ χωρίς σοβαρές παρενέργειες

Μέχρι τώρα, ο ΠΟΥ τάσσεται κατά του εμβολιασμού σε παιδιά κάτω των 16, λόγω έλλειψης δεδομένων από κλινικές δοκιμές. Ωστόσο το Ισραήλ, προχώρησε στον εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών και πάνω, θεωρώντας κομβικό το θέμα της επανέναρξης των σχολείων αλλά και το τρίτο κύμα της πανδημίας που αναμένεται στη χώρα.

Οι αρχές του Ισραήλ διαπίστωσαν ότι τα παιδιά μολύνονται περισσότερο από το παρελθόν, πιθανών λόγω των μεταλλάξεων του ιού ή του γεγονότος πως έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων.

Έτσι, ξεκίνησε ο εμβολιασμός δεκάδων παιδιών με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου έναντι του κορονοϊού όπως παχυσαρκία, διαβήτη, σοβαρές πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, περιπτώσεις ανοσοκαταστολής και καρκίνου.

Για κάθε περιστατικό υπήρξε έγκριση από τον γιατρό του παιδιού και τον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης. Το τελικό «πράσινο φως» δόθηκε από την επιτροπή εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας.

Το καλό νέο είναι πως δεν καταγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χορήγηση του εμβολίου. Μάλιστα, ο διευθυντής της επιδημιολογικής μονάδας του ιατρικού κέντρου του Σεμπά, υποστήριξε ότι μετά την εμφάνιση των μεταλλάξεων, θα χρειαστεί επίπεδο ανοσίας 80%-90%, κάτι που καθιστά αναπόφευκτο και τον εμβολιασμό εφήβων και παιδιών.

Πηγή: protothema.gr

v