Γιατί ΔΕΝ πρέπει να μείνετε μαζί «για το παιδί»

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να μείνετε μαζί «για το παιδί»

Ακόμη και το πιο αγαπημένο ζευγάρι μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή στη δυσάρεστη θέση να χωρίσει. Όταν, όμως, υπάρχουν παιδιά τα πράγματα περιπλέκονται και, πολλές φορές, μένουν σ' ένα «διαλυμένο» γάμο για χάρη τους. Είναι όμως αυτή η απόφαση σωστή και επωφελής για τα παιδιά; Ή είναι καλύτερο οι δυο σύντροφοι να προχωρήσουν στην προσωπική τους ζωή;

Για κάθε μας επιλογή υπάρχουν και ανάλογες συνέπειες και ευθύνες. Η παραμονή σε μια δυστυχισμένη σχέση έχεις τεράστιες επιπτώσεις στα παιδιά και πρέπει οπωσδήποτε να τις λάβουμε υπόψη μας πριν πάρουμε κάποια απόφαση.

Μαθαίνουν να συμβιβάζονται

Ένα παιδί βλέποντας τους γονείς του να παραμένουν σε έναν γάμο που δεν τους καλύπτει, μαθαίνουν ότι η αγάπη δεν έχει προτεραιότητα σε μια σχέση και έτσι είναι πολύ πιθανό αργότερα να συμβιβάζονται με λιγότερα απ' ότι τους αναλογούν.

Είναι σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά μας πώς πρέπει να αγωνίζονται για την ευτυχία τους και να αξιοποιούν την οποιαδήποτε δυσκολία προς όφελός τους. Η ζωή, σε καμία περίπτωση, δεν είναι μόνο ρόδινη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφιλιωνόμαστε με καταστάσεις που μας πληγώνουν και μας κάνουν δυστυχισμένους.

Ζουν με την ανασφάλεια ότι κάτι θα τα διαλύσει όλα

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ΄ όσα πιστεύουμε. Ακόμα και αν οι γονείς προσέχουν να μην καυγαδίζουν μπροστά τους, εκείνα καταλαβαίνουν ότι κάτι πάει λάθος στη σχέση τους. Αυτό τους προκαλεί ανασφάλεια! Νιώθουν ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη και ανησυχούν ότι η παραμικρή αφορμή μπορεί να διαλύσει την οικογένειά τους. 

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για τη συναισθηματική σταθερότητα του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί τι συμβαίνει και να αποδείξουν ότι θα κάνουν οτιδήποτε για να το κρατήσουν ευτυχισμένο.

Ρίχνουν το φταίξιμο στον εαυτό τους

Όταν οι γονείς αποφασίζουν να μείνουν μαζί και παρόλα αυτά νιώθουν δυστυχισμένοι, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν το παιδί να πιστεύει ότι αυτή τη τοξική κατάσταση είναι δικό του λάθος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, προβλήματα με τον ύπνο, αλλά και σε καταθλιπτικές συμπεριφορές.

Ένα πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι γονείς στο παιδί τους ότι τα μεταξύ τους συναισθήματα δεν επηρεάζουν το πόσο πολύ το αγαπάνε και ότι ακόμα και δεν είναι πλέον ζευγάρι παραμένουν οι γονείς του.

Δεν μαθαίνουν να λύνουν τα προβλήματά τους

Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Εάν οι γονείς επιλέγουν να συγκρούονται αντί να επιλύουν τα προβλήματά τους, τότε το ίδιο θα κάνουν και τα ίδια μελλοντικά. Μαθαίνουν να ανέχονται και να υπομένουν αντί να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που θα συναντήσουν στη ζωή τους.

Οι γονείς πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα για να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι όλες οι σχέσεις έχουν τα σκαμπανεβάσματα τους, αλλά το σημαντικό είναι να είμαστε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις μας.

Η ανατροφή των παιδιών είναι αρκετά δύσκολη ακόμα και όταν δεν υπάρχουν προβλήματα στον γάμο. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να δοθεί αρκετή προσοχή σε ένα παιδί, όταν οι γονείς βρίσκονται υπό συνεχή πίεση προσπαθώντας να σώσουν το γάμο τους ή να ζήσουν με έναν σύζυγο που δεν είναι πλέον αγαπημένοι. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να τους μάθουμε την αξία της προσωπικής ευτυχίας και να τους παρέχουμε την ασφάλεια που τους αξίζει. Και αυτό δεν το πετυχαίνουμε θυσιάζοντας την δική μας ευτυχία...

Πληροφορίες από brightside.me

v