3 μερακλίδικοι μεζέδες για το ουζάκι της Καθαράς Δευτέρας

3 μερακλίδικοι μεζέδες για το ουζάκι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι πλέον πολύ κοντά, αλλά δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να τη γιορτάσουμε όπως κάθε χρόνο, εκδράμοντας σε κάποια εξοχή και απολαμβάνοντας ούζο με εκλεκτά μεζεδάκια σε κάποια μερακλίδικη ταβέρνα. Τι κι αν φέτος τη βγάλυμε στο μπαλκόνι μας, όμως; Μπορούμε ακόμα να στήσουμε ένα πλούσιο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι και να συνοδεύσουμε το ουζάκι μας με ξεχωριστούς μεζέδες σαν τους παρακάτω.

Κόκκινα φασόλια πικάντικα

Τι χρειαζόμαστε

  • 2 κούπες κόκκινα φασόλια βρασμένα
  • 1 κούπα ντοματίνια ψιλοκομμένα (ή 1/2 κούπα ντοματοπελτέ)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού κόλιανδρο ξερό
  • 1/4 της κουταλιά του γλυκού κύμινο
  • 3 σπόρους κάρδαμου (κακουλέ)
  • Λίγο κρόκο κοζάνης
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο)

Τι κάνουμε

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λάδι και ρίχνουμε τους σπόρους κάρδαμου να καβουρδιστούν. Μετά από 30 δευτερόλεπτα, προσθετουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και σωτάρουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε και το σκόρδο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τα ντοματάκια (ή τον πελτέ), τα μπαχαρικά και λίγο νερό. Μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνουμε τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Καλαμαράκια τηγανιά

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 1/2 κιλό καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλυτζάνι λευκό κρασί ξηρό
  • 1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1/4 της κουταλιάς του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά, μαύρο μπούκοβο)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο 
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μισά κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το μπούκοβο, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Μετά από 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τα καλαμαράκια, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε και σωτάρουμε για 6-7 λεπτά ακόμα ή ώσπου να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, τα βγάζουμε απ’ τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε.

Ταραμοκεφτέδες φούρνου

Τι χρειαζόμαστε

  • 100 γραμμάρια ταραμάς
  • Ψίχα από 1/2 κιλό μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κρεμμύδι ξερό πολτοποιημένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Σ’ ένα μεγάλο μπολ, μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό. Μόλις τραβήξει, σπάμε από πάνω τον ταραμά σε κομματάκια με το χέρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ώσπου να έχουμε μια ζύμη για κεφτέδες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλάθουμε σε μπάλες τη ζύμη μας, τις λαδώνουμε και τις απλώνουμε σ’ ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 10 λεπτά από κάθε πλευρά.

Σερβίρουμε παρέα με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού.

Καλή επιτυχία!

v