Ο σύλλογος «ΜΑΜΑΚΑ - ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη» για το νομοσχέδιο για τη Φαρμακευτική Κάνναβη

Ο σύλλογος «ΜΑΜΑΚΑ - ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη» για το νομοσχέδιο για τη Φαρμακευτική Κάνναβη

Ο σύλλογος ΜΑΜΑΚΑ-ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη υποδέχεται θετικά τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τίτλο: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%»

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2021: Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Σύλλογος «ΜΑΜΑΚΑ - ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη» για τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το Νομοσχέδιο που αφορά τη Φαρμακευτική Κάνναβη.

Το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζει το πλαίσιο για την παραγωγή, την εξαγωγή και τη διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και είναι ένα σημαντικότατο βήμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και στον εφοδιασμό της Ελληνικής αγοράς με τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης. Το νομοσχέδιο συμβάλλει επίσης και στη δημιουργία ελεύθερης και ασφαλούς πρόσβασης των ασθενών στα προϊόντα αυτά, υπό συνθήκες υψίστης ασφάλειας και με τον έλεγχο του ΕΟΦ. 

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η Πρόεδρος του Συλλόγου, Ζακλίν Πόιτρας, δήλωσε σχετικά:

«Στο ΜΑΜΑΚΑ ξέρουμε πολύ καλά πόσο η Φαρμακευτική Κάνναβη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιες, δύσκολες, ακόμα και σπάνιες παθήσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Με χαρά πληροφορηθήκαμε για τη δημόσια διαβούλευση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη Φαρμακευτική Κάνναβη. Ένα βήμα που περιμένουμε καιρό και πιστεύουμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Σύλλογός μας συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για την αλλαγή των απόψεων, των πεποιθήσεων και των νόμων που αφορούν στη χρήση της Φαρμακευτικής Κάνναβης στη χώρα μας, με στόχο να μπορούν στο άμεσο μέλλον να βοηθηθούν όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται τα προϊόντα αυτά στην καθημερινότητά τους, για να διασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για εμάς, που εκπροσωπούμε την πλευρά των ασθενών, το επόμενο άμεσο βήμα είναι να δοθεί αντίστοιχη άδεια και για την απρόσκοπτη κυκλοφορία όλων των ιατρικά χρήσιμων μορφών κάνναβης, συμπεριλαμβανομένου και του ανθού. Η ύπαρξη πολλών και διαφόρων φαρμακοτεχνικών μορφών κάνναβης στην αγορά είναι ιατρικώς ενδεδειγμένη και έχει αποδεδειγμένα ευεργετική δράση σε πολλές και επώδυνες παθήσεις.

Στο Σύλλογο ΜΑΜΑΚΑ θεωρούμε αυτονόητο ότι στο προσεχές μέλλον το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θετικής προσέγγισης, αναμένεται και η δημιουργία ενός μόνιμου εθνικού φορέα για τη διαχείριση των θεμάτων της Φαρμακευτικής Κάνναβης, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας».

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα των δικαιωμάτων των ασθενών ορίζει σαφέστατα ότι οι ασθενείς των κρατών μελών της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τη μορφή της θεραπείας τους. Το ίδιο δικαίωμα θα πρέπει να παρέχεται και στους Έλληνες ασθενείς και γονείς με παιδιά που έχουν ανάγκη αυτή τη θεραπεία. Είναι γεγονός ότι ο ξηρός ανθός αποτελεί μια άμεση και αποτελεσματική μορφή χορήγησης ειδικά για ταχεία αντιμετώπιση του πόνου και που μπορεί να διευκολύνει και να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτό το νέο νομοσχέδιο -με λίγες τροποποιήσεις- ανοίγει πλέον και στην Ελλάδα ο δρόμος να ασκήσουν αυτό το δικαίωμά τους όσοι υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και να βοηθηθούν, όπως τόσοι άλλοι ασθενείς σε όλο τον κόσμο.  

Πληροφορίες για το Σύλλογο ΜΑΜΑΚΑ στο site https://mamaka.org.gr/

Στοιχεία Επικοινωνίας για ΜΜΕ

ΜΑΜΑΚΑ, κα Ζακλίν Πόιτρας 211 116 4677, Email [email protected]

v