Γονείς ηρεμήστε, τα παιδιά μας ΔΕΝ μας χρωστάνε τίποτα!

Γονείς ηρεμήστε, τα παιδιά μας ΔΕΝ μας χρωστάνε τίποτα!

Είναι αλήθεια ότι εμείς οι γονείς νοιαζόμαστε πολύ για τα παιδιά μας, αλλά καμιά φορά έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε και να ξεπερνάμε κάποια βασικά όρια. Κοινώς, ζητάμε πολλά από τα παιδιά και ίσως μοιάζει λίγο σαν να θεωρούμε ότι έχουν κάποιο χρέος απέναντι μας, το οποίο πρέπει σώνει και ντε να ξεπληρώσουν. Αν και θέλουμε να πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει κυριολεκτικά για κανέναν γονιό, δεν βλάπτει να επισημάνουμε κιόλας ότι τα παιδιά μας δεν μας χρωστάνε απολύτως τίποτα!

Ήρθαν στον κόσμο γιατί εμείς το αποφασίσαμε

Κακά τα ψέματα, τα παιδιά μας ήρθαν σ’ αυτόν τον κόσμο επειδή εμείς νιώσαμε έτοιμοι να γίνουμε γονείς και να αναλάβουμε ό,τι περιλαμβάνει αυτό. Να κάνουμε δηλαδή όλες τις θυσίες, να αφιερώσουμε όλον τον χρόνο και να δώσουμε ψυχή και σώμα για να τα μεγαλώσουμε. Ήταν μια συνειδητή απόφαση ζωής και όπως κάθε τέτοια, δεν είχε μικρά γράμματα και αστερίσκους, μόνο προσμονή, χαρά και απερίγραπτες στιγμές ευτυχίας – για εκείνα, αλλά και για εμάς.

Δεν μας χρωστάνε τον χρόνο που αφιερώσαμε σ’ αυτά 

Η ανατροφή των παιδιών απαιτεί εκτός από αγάπη και στοργή, πάρα πολύ χρόνο. Αλλά είναι ο καλύτερα αξιοποιημένος χρόνος που έχουμε ξοδέψει ποτέ στη ζωή μας, αφού είναι για το καλό των μικρών μας. Είναι χρόνος που δίνουμε απλόχερα και όλη μας την καρδιά και σε καμία περίπτωση δεν θα τον ζητούσαμε πίσω, πιέζοντας π.χ. τα παιδιά να κάθονται περισσότερο μαζί μας ή καθυστερώντας σκόπιμα το να μετακομίσουν μόνα τους.

Δεν πρέπει να γίνονται το αποκούμπι μας

Για τα παιδιά μας είμαστε το στήριγμα τους απ’ το πρώτο λεπτό και δεν μπορεί παρά να είμαστε και για μια ολόκληρη ζωή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε να επωμιστούν εκείνα τα δικά μας ψυχολογικά βάρη, ειδικά εάν είναι ανήλικα και δεν έχουν τα εφόδια για να το κάνουν. Δεν πρέπει να είναι το αποκούμπι μας, αλλά να χαιρόμαστε να τα βλέπουμε να λάμπουν ανεξάρτητα και από εκεί να αντλούμε τη δύναμή μας.

Δεν οφείλουν να γίνουν αυτό που εμείς ονειρευτήκαμε

Από τη στιγμή που έρχονται σ’ αυτόν τον κόσμο, τα παιδιά μας είναι μεν η συνέχειά μας, είναι όμως και ξεχωριστά άτομα ελεύθερα να χαράξουν τη δική τους πορεία. Με τη στήριξη και την καθοδήγηση, αλλά όχι με τη χειραγώγησή μας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ικανοποιεί τις δικές μας επιθυμίες και μόνο. Τα παιδιά δεν είναι εδώ για να σβήσουν τα απωθημένα μας, αλλά για να κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρα κι έτσι να μας κάνουν περήφανους.

Μας δίνουν τόσα πολλά από την πρώτη μέρα της ζωής τους

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δεν δίνουμε μόνο εμείς στα παιδιά μας, αλλά μας δίνουν κι εκείνα πάρα πολλά, κάθε μέρα της ζωής τους. Όχι μόνο την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους, αλλά και μια ατελείωτη αλυσίδα από στιγμές που δίνουν νόημα και ψυχή στα πάντα, κάνουν το μέλλον να φαντάζει πανέμορφο και τη ζωή μας πιο πλούσια απ’ ότι θα μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί ποτέ!

v