Είναι επίσημο: οι μαμάδες εργάζονται περισσότερο από τους μπαμπάδες συνολικά

Είναι επίσημο: οι μαμάδες εργάζονται περισσότερο από τους μπαμπάδες συνολικά

Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται τις επιπτώσεις της πανδημίας σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, με τους γονείς να ζορίζονται ακόμα περισσότερο αφού πρέπει να διαχειριστούν την τηλεκπαίδευση, την τηλεργασία, τα παιδιά που είναι κλεισμένα στους τέσσερις τοίχους αλλά και τις καθημερινές υποχρεώσεις που δεν σταματάνε ποτέ.

Ωστόσο, οι έρευνες λένε πως το περισσότερο βάρος των νέων συνθηκών το έχουν επωμιστεί οι μαμάδες!

Μια ομάδα κοινωνιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας δημοσίευσε μια μελέτη, στην οποία πήραν μέρος ζευγάρια με παιδιά. 

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι στα νοικοκυριά που δουλεύουν εξ αποστάσεως και οι δύο γονείς, οι μαμάδες ήταν δυο φορές περισσότερο υπεύθυνες απ’ τους μπαμπάδες  για τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.

Μάλιστα, η έρευνα απέδειξε πως οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των μαμάδων αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού παράλληλα με την εξ αποστάσεως δουλειά τους φροντίζουν την ομαλή τηλεκαπίδευση και την κατ 'οίκον μάθηση των παιδιών τους, όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά. 

Στα νοικοκυριά που ο μπαμπάς δουλεύει κανονικά και η μαμά από το σπίτι, οι μητέρες ανέλαβαν σχεδόν εξ ολοκλήρου όλες τις ευθύνες του σπιτιού, ενώ στα σπίτια που δουλεύει ο μπαμπάς από το σπίτι και η μαμά από το γραφείο, οι μητέρες αναλαμβάνουν λιγότερα καθήκοντα στο σπίτι. 

«Η ανισότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πολύ έντονη» είπε ερευνητής και καθηγητής κοινωνιολογίας Jerry Jacobs. «Ακόμη και για έναν έμπειρο κοινωνιολόγο που βασίζεται σε δεδομένα σαν εμένα, ήταν έκπληξη!».

Η ανισότητα ίσως μειωθεί μετά την πάροδο της πανδημίας, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν πως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού θα μπορούσαν να είναι σημαντικές και μακροχρόνιες.

Πηγή: moms.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v