Ενώ όλα πήγαιναν καλά μεταξύ μας, μετά το lockdown ο σύντροφός μου είναι πλέον αδιάφορος

Ενώ όλα πήγαιναν καλά μεταξύ μας, μετά το lockdown ο σύντροφός μου είναι πλέον αδιάφορος
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***

Γεια σας. Είμαι 30 χρόνων και έχω μια σχέση 5 χρόνια. Πριν από 1 χρόνο ο σύντροφός μου μού έκανε πρόταση γάμου. Ωστόσο, λόγω του covid αλλά και ενός οικογενειακού προβλήματος πήγαν πίσω τα πλάνα μας. Τους τελευταίους 2-3 μήνες η ψυχολογία του συντρόφου μου είναι αρκετά πεσμένη (το lockdown αλλά και μια απώλεια του οικογενειακού του περιβάλλοντος είναι οι αιτίες). Όμως δεν είναι ότι απλά δεν είναι καλά: αδιαφορεί για μένα, για την σχέση μας και γενικότερα μου δίνει σημασία μόνο όταν βλέπει ότι δεν είμαι καλά. Του έχω εξηγήσει ότι είναι αδιάφορος ότι με κάνει να νιώθω ανασφάλεια ως γυναίκα με την στάση του, ότι δεν το αξίζω όλο αυτό. Το μόνο που μου λέει είναι ότι έχω δίκιο και ότι μπορώ να φύγω αν θέλω, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί δεν έχει όρεξη για τίποτα. Του έχω πει να μιλήσει σε κάποιον ειδικό αλλά δεν θέλει. Το θέμα μου είναι ότι πλέον δεν ξέρω γιατί μένω σ' αυτή τη σχέση. Μένω γιατί θέλω να προσπαθήσω; Η γιατί λόγω της οικονομικής μου κατάστασης δεν έχω που να πάω; Αυτό που ξέρω είναι ότι τον αγαπάω ειλικρινά αυτόν τον άνθρωπο, αλλά θέλω να προχωρήσω στη ζωή μου. Θέλω να κάνω οικογένεια. Ένα παιδί. Αλλά εκείνος δεν θέλει τώρα. Έχω βάλει τα όνειρα μου σε αναμονή και δεν ξέρω αν αξίζει όλο αυτό.

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο σύντροφός σας φαίνεται να διανύει μια περίοδο πένθους. Το πένθος αυτό αφορά τόσο την απώλεια του συγγενικού προσώπου που αναφέρετε, όσο και το κλείσιμο στο σπίτι. Κι ενώ αυτή η φάση είναι αναμενόμενη και κατανοητή, η στάση του λέτε ότι είναι τέτοια που θυμίζει παραίτηση.

Χρειάζεται να γυρίσετε την εστίαση της προσοχής σας προς το δικό σας εσωτερικό. Το πένθος που προανέφερα, αφορά κι εσάς. Πενθείτε για τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Πενθείτε για τον σύντροφό σας που είναι αλλιώς. Πενθείτε για το κλείσιμο. Και τελικά καταλήγετε στο ερώτημα εάν εσείς η ίδια θα παραιτηθείτε ή εάν θα γεννήσετε νέα όνειρα συντονισμένα με τα νέα δεδομένα.

Ο προβληματισμός σας είναι πολύ σημαντικός, υπαρξιακός. Δώστε χώρο και χρόνο να τον αξιοποιήσετε έτσι ώστε να μην επικρατήσει η μαυρίλα της εποχής αλλά το χρώμα της ματιάς σας!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v