Μην φορτώνετε με ενοχές τις μαμάδες που γέννησαν με καισαρική (είναι άδικο)

Μην φορτώνετε με ενοχές τις μαμάδες που γέννησαν με καισαρική (είναι άδικο)

Η εμπειρία της γέννας είναι μαγική και ανεπανάληπτη για κάθε γυναίκα, όπως και αν γίνει, είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Η στιγμή, άλλωστε, που η μαμά κρατάει στην αγκαλιά της το μικρό της για πρώτη φορά σβήνει όλες τις οδύνες που προηγήθηκαν, όποια μορφή και αν έχουν αυτές, και ανοίγει ένα καινούργιο, πανέμορφο κεφάλαιο στη ζωή της. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να διαχωρίζουμε και να συγκρίνουμε τις γέννες και δεν πρέπει, για κανένα λόγο, να φορτώνουμε με ενοχές τις μαμάδες που γέννησαν με καισαρική.

Δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να γεννήσουν με τον φυσιολογικό τρόπο

Κακά τα ψέμματα, όλες θα θέλαμε να γεννήσουμε τα μωρά μας με τη διαδικασία που ακολουθεί η φύση, αλλά πολύ συχνά αυτό δεν είναι εφικτό. Με λίγα λόγια, δεν έχουν όλες οι γυναίκες την επιλογή είτε να βιώσουν πλήρως τις οδύνες ενός φυσιολογικού τοκετού είτε να ακολουθήσουν την πιο ελεγχόμενη διαδικασία μιας καισαρικής τομής. Πολλές φορές, η καισαρική είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει εναλλακτική.

Μπορεί να κινδύνεψε το παιδί…

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μια μέλλουσα μητέρα ετοιμάζεται να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, αλλά στην πορεία παρουσιάζεται κάποιος κίνδυνος για το παιδί και τα σχέδια αλλάζουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμη και την ημέρα του τοκετού, αν π.χ. το παιδί δεν έχει τη σωστή θέση. Η καισαρική τομή έχει σώσει πάρα πολλά παιδιά από επιπλοκές κατά τη γέννα και είναι μεγάλο λάθος να την κρίνουμε με καχυποψία.

Ή να κινδύνευε η μαμά

Άλλες φορές, μια γυναίκα μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή δυσλειτουργία που θα μπορούσε να θέσει την ίδια σε κίνδυνο (ακόμα και τη ζωή της) κατά τον τοκετό κι έτσι γνωρίζει από νωρίς ότι θα φέρει στον κόσμο το παιδί της με καισαρική. Γι’ αυτό καλό είναι να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα και να μην βλέπουμε αυτήν την επιλογή ώς πιο «εύκολη» ή «ανώδυνη», αδικώντας έτσι μια μαμά σαν κι εμάς.

Το σημαντικό δεν είναι η διαδικασία αλλά η γέννηση ενός παιδιού…

Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας, η γέννα με καισαρική δεν είναι κάτι διαφορετικό από τον ερχομό ενός παιδιού στον κόσμο. Μια γυναίκα χρίζεται μητέρα και βιώνει την σπουδαιότερη στιγμή της ζωής της. Γι’ αυτό και, στο πέρασμα των χρόνων, η διαδικασία έχει υποστεί αρκετές βελτιώσεις ώστε η μαμά να έρχεται σε επαφή με το παιδί της όσο πιο γρήγορα γίνεται ή και να το βλέπει ακόμα καθώς αναδύεται απ’ το σώμα της.

Και δεν κάνει μια γυναίκα λιγότερο μαμά

Είναι, λοιπόν, κρίμα, τόσο το να νιώθουνε κάποιες μαμάδες ενοχές που δεν γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό, όσο και το να τροφοδοτούνται αυτές οι ενοχές από τις αναχρονιστικές απόψεις του περίγυρού τους. Όπως και αν έχει αποκτήσει μια γυναίκα το παιδί της, δεν είναι λιγότερο μαμά από κάποια άλλη. Γιατί μαμά δεν την κάνει ο τρόπος, αλλά η αγάπη της για το παιδί και η λαχτάρα να βιώσει την μαγική εμπειρία της μητρότητας.

v