Πώς να πλύνετε τις κουρτίνες στο σπίτι χωρίς να τις χαλάσετε

Πώς να πλύνετε τις κουρτίνες στο σπίτι χωρίς να τις χαλάσετε

Οι μέθοδοι με τις οποίες μπορείτε να καθαρίσετε μια κουρτίνα ποικίλουν ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη αλλά και το πόσο βρώμικη είναι. Γενικά, καλό είναι να πλένουμε τις κουρτίνες μας δύο φορές το χρόνο (κάθε άνοιξη και φθινόπωρο) και πάντα να προσέχουμε μην της φθείρουμε κατά το πλύσιμο. Το ζητούμενο είναι να απομακρύνουμε λεκέδες και οσμές, να τις φρεσκάρουμε και να μοιάζουν σαν… καινούργιες!

Πλύσιμο στο πλυντήριο

Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες κουρτίνες είναι από υφάσματα που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, πράγμα που κάνει τη ζωή μας… ευκολότερη! Ωστόσο, ακόμα κι όταν το πλυντήριο κάνει όλη τη δουλειά για μας, χρειάζεται να γνωρίζουμε μερικά μικρά μυστικά ώστε οι κουρτίνες να μην χαλάνε και να μοιάζουν σαν καινούργιες: 

  • Αφαιρέστε τις κουρτίνες από το κουρτινόξυλο.
  • Τινάξτε την κουρτίνα σε εξωτερικό χώρο ώστε να φύγει όση πιο πολλή σκόνη γίνεται.
  • Διπλώστε την όπως ένα τραπεζομάντηλο για να μην χαλάσει αλλά και γιατί τσαλακώνεται λιγότερο κατά το πλύσιμο.
  • Επιλέξτε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα υφάσματα ή επιλέξτε χειροκίνητα τη ρύθμιση κρύου πλυσίματος και αργής περιστροφής.
  • Προσθέστε το απορρυπαντικό και ξεκινήστε την πλύση. 
  • Μην ξεχάσετε το μαλακτικό ώστε οι κουρτίνες σας να μην τσαλακωθούν και να μυρίσουν ωραία.

Για να αποφύγετε το σιδέρωμα

Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση, κρεμάστε τις κουρτίνες βρεγμένες και αφήστε τες να στεγνώσουν φυσικά.

Αν επιμένετε να σιδερώσετε…

Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση κρεμάστε τις κουρτίνες στον ήλιο να στεγνώσουν, απλώνοντας τες όσο πιο ανοιχτά μπορείτε. Μόλις στεγνώσουν τις σιδερώνετε όχι με καυτό σίδερο και τις κρεμάτε προσεκτικά. 

Πλύσιμο στο χέρι

Εάν η κουρτίνα σας είναι κατασκευασμένη από ευαίσθητο ύφασμα (όπως για παράδειγμα μετάξι), καλό είναι να μην τη βάλετε στο πλυντήριο γιατί θα καταστραφεί. Μπορείτε, όμως να πλύνετε μόνη σας στο χέρι ακολουθώντας μερικά απλά tips:

  • Προτιμήστε να πλύνετε τις κουρτίνες σας στην μπανιέρα και όχι σε μικρή λεκάνη για να πλυθούν καλά.
  • Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι και όχι πλυντηρίου.
  • Επιλέξτε ένα απορρυπαντικό ειδικό για ευαίσθητα υφάσματα!
  • Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία του απορρυπαντικού, για να βάλετε τη σωστή ποσότητα. 
  • Αφού τρίψετε ελαφριά τους πιθανούς λεκέδες, αφήστε τη να μουλιάσει καλά μέχρι να καθαρίσει. 
  • Αλλάξτε το νερό τουλάχιστον μία φορά, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι οι κουρτίνες είναι καθαρές. 
  • Στραγγίξτε απαλά και κρεμάστε τις στον ήλιο καλά απλωμένες για να μην τσαλακωθούν. 
  • Αν χρειάζεται, σιδερώστε με όχι καυτό σίδερο και κρεμάστε τις. 

Χρήσιμα Tips

Κουρτίνες από τούλι

Αν έχετε τούλινες λευκές κουρτίνες, μπορείτε να τις πλύνετε στο πλυντήριο προσθέτοντας μαζί με το απορρυπαντικό 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Η ζάχαρη βοηθάει στην λεύκανση και τις κάνει μαλακές. 

Βελούδινες κουρτίνες

τις βελούδινες κουρτίνες τις καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα ή μαλακή βούρτσα. Αν δεν είναι πολύ καινούργιες, τις περνάμε με ένα σφουγγάρι ελαφρώς υγρό και καλά στυμμένο, ακολουθώντας την κατεύθυνση που έχει το χνούδι τους. Η καλύτερη λύση, ωστόσο, είναι να τις πάμε στο καθαριστήριο της γειτονιάς. 

Επίμονοι λεκέδες

Αν οι κουρτίνες σας είναι λευκές και τις πλένετε στο πλυντήριο, προσθέστε στη θήκη του απορρυπαντικού μια κουταλιά μαγειρική σόδα. Θα τις κάνετε να λάμπουν ακόμα περισσότερο. Πάντα να σιδερώνετε τις κουρτίνες από την ανάποδη μεριά.

Κουρτίνες και στεγνωτήριο

Πάντα να στεγνώνετε τις κουρτίνες σας στο ελαφρύ πρόγραμμα  με χαμηλή ή καθόλου θερμοκρασία. Μπορεί να πάρει περισσότερο, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει στο να αντέξουν περισσότερο οι κουρτίνες σας.

Μη ξεχνάτε να ρωτάτε τις προδιαγραφές πλυσίματος και σιδερώματος κατά την αγορά

Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν και υφάσματα που δεν πρέπει ποτέ να τα πλύνεις μόνος σου. Αυτά τα υφάσματα καθαρίζονται με ειδικές διαδικασίες στα πλυντήρια – στεγνωτήρια της  γειτονιάς. Όταν λοιπόν αγοράζετε κουρτίνες, φροντίστε να μαθαίνετε τις προδιαγραφές των υφασμάτων για ν' αποφεύγετε τα ατυχήματα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το σιδέρωμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v