Ελεύθερα τα ταξίδια από σήμερα: πώς πηγαίνουμε σε νησιά και επαρχία

Ελεύθερα τα ταξίδια από σήμερα: πώς πηγαίνουμε σε νησιά και επαρχία

Νέα εποχή για τη χώρα από σήμερα, καθώς με την κατάργηση των SMS, την επέκταση του ωραρίου και το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, μπορούμε πλέον να απολαύσουμε το ζεστό ελληνικό καλοκαίρι, όπως κάναμε πάντα, με βόλτες, εξορμήσεις, αλλά και σύντομα ταξίδια στις ομορφιές του τόπου μας.

Πιο συγκεκριμένα από σήμερα το πρωί στις 6, η απαγόρευση μετακινήσεων θα ισχύει από τις 12.30 τα μεσάνυχτα ώς τις 5 το πρωί, καταργούνται τα SMS για κάθε μορφή μετακίνησης μέσα στην ημέρα και αίρονται όλοι οι περιορισμοί στις χερσαίες διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όπου θα υπάρχει σύσταση – αλλά όχι υποχρέωση – για self test.

Αντίθετα στις μετακινήσεις προς τα νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο (πλην Λευκάδας, Εύβοιας και Σαλαμίνας που διαθέτουν και χερσαία σύνδεση), ισχύουν αυστηρότερα μέτρα λόγω του υψηλότερου κινδύνου διασποράς κατά την μετακίνηση και τη διαμονή. 

Συγκεκριμένα, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • Αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid ή self test 24 ωρών
  • Βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και με ισχύ έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ για να δηλώσουμε το self test πρέπει να μπούμε στο self-testing.gov.gr συμπληρώσουμε τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα ή μια εκτυπωμένη φόρμα pdf με το χέρι.

Στο μεταξύ, τo μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα το νέο χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα:

  • 14 Μαΐου Καζίνο / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.
  • 14 Μαΐου Γραφεία συνοικεσίων / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25- μάσκα- απόσταση 2 μέτρα- αποφυγή σωματικής επαφής- καθορισμένο ραντεβού- self test
  • 24 Μαΐου ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο
  • 31 Μαΐου Γυμναστήρια / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests/ εργαζόμενους
  • 31 Μαΐου Υπηρεσίες ευεξίας / Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής
  • 31 Μαΐου Catering, χώροι δεξιώσεων κλπ / Σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης

Πηγή: iefimerida.gr

v