Η 6χρονη κόρη μου φιλήθηκε με ένα αγόρι και τη μαλώσαμε. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;

Η 6χρονη κόρη μου φιλήθηκε με ένα αγόρι και τη μαλώσαμε. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;
Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 6 χρονών και πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Ανακάλυψα ότι φιλιέται με ένα αγοράκι στο σχολείο της - την είδε η κυρία της και τους έβαλε τιμωρία. Την μαλώσαμε και προσπαθούμε να της περάσουμε το μήνυμα ότι δεν είναι σωστό και δεν επιτρέπεται. Βέβαια το ίδιο περιστατικό είχε συμβεί και στο προνήπιο. Τότε το προσπεράσαμε επειδή ήταν μικρή. Και με μια ξαδέρφη της τής ίδιας ηλικίας πάλι φιλήθηκαν στο στόμα γιατί έπαιζαν τον άντρα και την γυναίκα. Θέλω συμβουλές, να με βοηθήσετε παρακαλώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η σεξουαλικότητα των παιδιών αφορά όλες τις φάσεις της ανάπτυξης τους και είναι σημαντικό αυτό οι γονείς να το γνωρίζουν. Τα παιδιά έχουν διάθεση και περιέργεια τόσο για τις λειτουργίες του σώματος τους όσο και για τις ανθρώπινες σχέσεις. Για τον λόγο αυτό πολλές φορές ερωτούν και δοκιμάζουν ακόμη να προβούν σε κινήσεις ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας και σχετίζεσθαι.

Δεν έχει νόημα η τιμωρία. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στην κόρη σας και να της εξηγήσετε τρυφερά με ποιους τρόπους μπορεί να εκφράσει τη συμπάθεια, την αγάπη της και το παιχνίδι της ετσι ώστε να ταιριάζουν με την αναπτυξιακή της φάση. Θα της μιλήσετε, όπως σε κάθε θέμα άλλωστε, πολλές φορές και με διάφορες καθημερινές αφορμές ώστε να μπορέσει σε δεύτερο χρόνο να αφομοιώσει την πληροφορία που θέλετε να της δώσετε.

Δεν είναι λάθος ούτε απαγορευτική η διάθεση της να μάθει. Χρειάζεται από εσάς, όπως σε όλα τα ζητήματα, την πολύτιμη καθοδήγηση σας ώστε να χαρεί το μεγάλωμα της!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v