«Κόψαμε το καθημερινό μπάνιο της 3χρονής μας και βρήκαμε την ηρεμία μας»

«Κόψαμε το καθημερινό μπάνιο της 3χρονής μας και βρήκαμε την ηρεμία μας»

Πολλοί γονείς καθιερώνουν το συχνό ή ακόμη και καθημερινό μπάνιο των παιδιών από όταν είναι πολύ μωρά θεωρώντας ότι είναι το καλύτερο και για την υγιεινή του παιδιού, αλλά και για τη ρουτίνα του. Κι όμως, πέρα απ’ το ότι δεν συνίσταται απ’ τους γιατρούς, δημιουργεί και περιττές εντάσεις με το παιδί όσο αυτό μεγαλώνει και αποκτά... δική του γνώμη για το τι θα κάνει με το σώμα του. Όπως ανακάλυψε κι αυτή η μαμά όταν μείωσε τα μπάνια της κόρης της σε 1-2 την εβδομάδα.

«Είμαι μαμά μια 3χρονης πιτσιρίκας κι έχω πλέον ένα “βρώμικο” μυστικό. Η μικρή μου κάνει μπάνιο μία, το πολύ δύο φορές την εβδομάδα.

Βέβαια, δεν ήταν πάντα έτσι. Από τότε που γεννήθηκε μέχρι πρόσφατα, της κάναμε μπάνιο κυριολεκτικά κάθε μέρα. Ήταν κάτι που μας ήρθε εντελώς φυσικά – υποθέσαμε ότι είναι το σωστό και ότι έτσι κάνουν όλοι. Το κάναμε και μέρος της βραδινής ρουτίνας μας και όλα μέλι γάλα. 

Στην αρχή… γιατί από ένα σημείο και μετά η κορούλα μας δεν ήθελε ν’ ακούσει για μπάνιο. Έτσι, καταλήξαμε να δίνουμε πραγματική μάχη κάθε βράδυ, με τα νεύρα ολονών να γίνονται τσατάλια και τον ύπνο του παιδιού να πηγαίνει στο βρόντο από την υπερένταση.

Όπως ήταν φυσικό, σύντομα κουραστήκαμε και αποφασίσαμε να ρωτήσουμε άλλους γονείς τι κάνουν μ’ αυτό το θέμα. Προς μεγάλη μας έκπληξη, μάθαμε ότι ελάχιστοι έκαναν το ίδιο με εμάς. Μάλιστα, έκαναν το εντελώς αντίθετο, αφού τα παιδιά τους έκαναν μπάνιο 1 φορά την εβδομάδα, εκτός και αν είχαν λερωθεί πολύ στο παιχνίδι.

Νιώσαμε περίεργα, σαν να είχαμε μείνει στο σκοτάδι, μακριά από μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι είχαν μοιραστεί κι έτσι γλύτωσαν από όλη την περιττή κούραση και τους τσακωμούς που εμείς είχαμε υποστεί.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μειώσουμε τα μπάνια της μικρής σε 1-2 την εβδομάδα και ναδ ούμε τι θα γινόταν. Την απόφασή μας, δεν την πήραμε εντελώς εν θερμώ. Για πρώτη φορά, το ψάξαμε λίγο παραπάνω και είδαμε ότι κανένας γιατρός δεν συνιστά τα τακτικά μπάνια. Όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται ότι το τόσο συχνό πλύσιμο ίσως κάνει το παιδί πιο ευάλωτο σε αλλεργίες και δερματικές παθήσεις, οπότε αντενδείκνυται κιόλας για προληπτικούς λόγους.

Όσο για τα αποτελέσματα αυτής της ραγδαίας αλλαγής στην καθημερινότητά μας, ήταν απολύτως επιτυχή. Οι καυγάδες σταμάτησαν και το καθιερωμένο μπάνιο έγινε πλέον ευπρόσδεκτο από την μικρούλα μας, αφού ήξερε ότι δεν είναι κάτι στο οποίο θα εξαναγκάζεται κάθε βράδυ.

Ταυτόχρονα, άλλαξε και η βραδινή ρουτίνα μας. Έγινε πιο ευχάριστη, με περισσότερη κουβεντούλα στο δείπνο και περισσότερο χρόνο για πραγματική χαλάρωση πριν τον ύπνο.

Με λίγα λόγια βρήκαμε και την υγειά μας και την ηρεμία μας

Πηγή: kidspot.com.au

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v