«Γνώρισε τον γιο μου στο Fortnite κι άρχισε την αποπλάνηση στο Snapchat»

«Γνώρισε τον γιο μου στο Fortnite κι άρχισε την αποπλάνηση στο Snapchat»

Στα 10 του, ο γιος της Λούσι δεν είχε λογαριασμό σε κανένα από τα δημοφιλή social media. Την μέρα των γενεθλίων του όμως, στο πάρτι του, είδε όλους τους φίλους του να ανταλλάσσουν μηνύματα στο Snapchat. Όπως ήταν φυσικό, ο μικρός δεν ήθελε να νιώθει απομονωμένος και ζήτησε από τη μαμά του να κατεβάσει την εφαρμογή. Με πολλή επιφύλαξη, η Λούσι δέχτηκε...

«Δεν χρησιμοποιώ το Snapchat και δεν ξέρω πολλά για τις ρυθμίσεις ασφαλείας ή πόσο ασφαλής είναι εκ των πραγμάτων κι έτσι του είπα ότι θα τη χρησιμοποιεί μόνο υπό την επίβλεψή μου» λέει η νεαρή μητέρα από την Ανατολική Βικτώρια της Αυστραλίας.

Η Λούσι είναι εκπαιδευτικός και πριν από λίγο καιρό είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο κυβερνοασφάλειας για γονείς – πώς να διαχειρίζονται τη χρήση των συσκευών από τα παιδιά. Αυτό της έδινε την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να διαχειριστεί τη χρήση του γιου της με σχετική επιτυχία.

«Είχα υπ’ όψιν τι συμβαίνει στο Facebook και το Instagram, αλλά όχι στο Snapchat. Τον άφησα να μπει με μια σχετική άγνοια κινδύνου. Αντίθετα, ήξερα τους κινδύνους του Fortnite, αλλά θεώρησα ότι είναι πιο… μακρινοί», σημειώνει.

Ένα βράδυ, η Λούσι άκουσε τον μικρό να μιλάει σε κάποιον την ώρα που πήγαινε να του πει να κλείσει το iPad για βράδυ, σύμφωνα με το ωράριο χρήσης που είχαν συμφωνήσει: «Ένας τύπος που γνώρισε στο Fortnite του έλεγε να βρει το iPad αφού του το πάρω και να το ξανανοίξει. Το άρπαξα από τα χέρια του και τι να δω; Ο τύπος έστελνε στο γιο μου φωτογραφίες των γεννητικών οργάνων του... Ειδοποίησα αμέσως την αστυνομία η οποία ανακάλυψε ακόμη 6 λογαριασμούς αγνώστων που πιθανόν είχαν στόχο τον γιο μου. Σκεφτείτε ότι το παιδί είχε λογαριασμό στο Snapchat μόλις 4 μέρες!»

Η εμπειρία ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη, όχι μόνο για τη Λούσι αλλά και για τον μικρό, ο οποίος έχει λάβει την απαραίτητη βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να αποκτήσουμε ένα ασφαλές διαδίκτυο για τα παιδιά, αφού δεν είναι εύκολο να επιβληθεί ένας ικανός αριθμός κανονισμών ασφαλείας, όπως για παράδειγμα στη βιομηχανία παιχνιδιών. Ο κυβερνοχώρος παραμένει ένας κόσμος για ενήλικες και γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να εισάγουν τα παιδιά τους σ’ αυτόν με τη μέγιστη προσοχή, όπως κάνουν και στον πραγματικό κόσμο.

Από εκεί και πέρα, η ευθύνη της κάθε πλατφόρμας για την ασφάλεια των ανήλικων χρηστών είναι μεγάλη και πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την απόλυτη θωράκισή της απέναντι σε περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας.

Πηγή: stuff.co.nz
v