Τζανάκης: η παραμονή σε εξωτερικό χώρο είναι σαν να καπνίζεις 10 τσιγάρα

Τζανάκης: η παραμονή σε εξωτερικό χώρο είναι σαν να καπνίζεις 10 τσιγάρα

Με το κάπνισμα 10 τσιγάρων ισοδυναμεί το να παραμένει κανείς σε εξωτερικούς χώρους εισπνέοντας το επιβαρυμένο φορτίο της ατμόσφαιρας, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική και σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο καύσωνα.

Aυτό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης δίνοντας παράλληλα συμβουλές στο τι πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες ώρες. Ο καθηγητής, μίλησε αναλυτικότερα και για το παράδοξο φαινόμενο της «ατμοσφαιρικής αναστροφής» που παρατηρείται στην Αττική.

Όπως εξήγησε, ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας, δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κι έτσι αραιώνει τους ρύπους, όταν συμβεί το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο – εν προκειμένω, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα τον ερεθίζουν. Το αποτέλεσμα  αυτού είναι να ξεκινάει μια φλεγμονώδης κατάσταση τύπου βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους σε ασθενείς με ΧΑΠ ή βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως, σε ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα.

Παράλληλα συμπτώματα όπως βήχας ή πτύελα παρατηρούνται και σε άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. 

Συνεπώς, θα πρέπει οπωσδήποτε αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες. «Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» συνόψισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως καλό είναι σ’ αυτήν την περίπτωση να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες, αλλά να προτιμούμε τις N95.

Ταυτόχρονα, συνίσταται αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, παραμένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα.

Πηγή: euro2day.gr

v