Παιδίατρος: παχύσαρκο παιδί σημαίνει ενήλικας με προβλήματα υγείας

Παιδίατρος: παχύσαρκο παιδί σημαίνει ενήλικας με προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας -που δημιούργησε τον 1ο παγκόσμιο Άτλαντα παιδικής παχυσαρκίας- ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών παγκοσμίως προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια μέχρι το 2030, από 150 εκατομμύρια που ήταν το 2019.

Ένα παχύσαρκο παιδί, όμως, έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας με προβλήματα υγείας και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου προειδοποιεί με ανάρτησή του τους γονείς για τις επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας και συστήνει την ιδανική διατροφή για τα παιδιά μας: 

«Παιδική παχυσαρκία: γιατί πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής ως παιδική παχυσαρκία ορίζεται ο δείκτης μάζας σώματος πάνω από την 95η Εκατοστιαία Θέση για την ηλικία και το φύλο. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη και η μέτρηση της περιφέρειας ζώνης, η οποία είναι δείκτης της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιακή ζώνη. Η παχυσαρκία στα παιδιά είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς όχι μόνο αποτελεί προγνωστικό δείκτη παχυσαρκίας κατά την ενήλικο ζωή, υπερλιπιδαιμίας, υπέρτασης και αυξημένου κινδύνου επιπλοκών, αλλά μειώνει και το προσδόκιμο επιβίωσης.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της παιδικής παχυσαρκίας; 

  • Ορθοπεδικές 
  • Νευρολογικές (πχ.καλοήθης ενδοκράνια υπέρταση η οποία προκαλεί επίμονες κεφαλαλγίες)
  • Σύνδρομο υποαερισμού με άπνοιες κατά τον ύπνο, ροχαλητό, υπερκαπνία και υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει μέχρι και σε καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Νοσήματα χοληδόχου κύστης
  • Πολυκυστικές ωοθήκες
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
  • Υπέρταση
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Ψυχολογικές συνέπειες όπως  μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, επιρρέπεια στον σχολικό εκφοβισμό, απομόνωση και κατάθλιψη.

Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις οι οποίες συνδέονται με παχυσαρκία, η πιο συχνή αιτία της όμως παραμένει ο υποσιτισμός, καθώς και η δυτικού τύπου διατροφή που περιλαμβάνει αυξημένες ποσότητες κόκκινου κρέατος, υψηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών, επεξεργασμένων δημητριακών, γλυκών και αναψυκτικών.

Αντίθετα, η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι και το άσπρο κρέας (με χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος), έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει την περιφέρεια μέσης και κατ' επέκταση την παχυσαρκία (International Journal of Pediatric Obesity).

Η λύση βρίσκεται στην κουζίνα μας, λοιπόν, για υγιή παιδιά που θα γίνουν υγιείς ενήλικες!»

v