Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι η κλιμακτήριος θα είναι τόσο επώδυνη…

Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι η κλιμακτήριος θα είναι τόσο επώδυνη…

Τα πρώτα σημάδια ήρθαν στα 36α γενέθλιά μου και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο μου, η εμμηνόπαυση με επισκέφθηκε πριν ακόμα κλείσω τα 40.

Η αλήθεια είναι ότι το είχα πάρει απόφαση και είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά για τη νέα φάση της ζωής μου, παρότι ήταν πρόωρη. Ωστόσο, δεν είχα φανταστεί ποτέ  ότι η κλιμακτήριος, δηλαδή η μεταβατική περίοδος μέχρι την εμμηνόπαυση, θα με ταλαιπωρούσε τόσο πολύ!

Υπέφερα από ξαφνικές εξάψεις και ημικρανίες

Αυτό που θυμάμαι περισσότερο απ’ όλα, είναι οι εξάψεις. Στα καλά καθούμενα άρχιζα να ζεσταίνομαι σαν να βρίσκομαι κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιουλίου, ακόμα και τον χειμώνα. Ίδρωνα, άναβα και ένιωθα μια εσωτερική φλόγα να καίει τα σωθικά μου. Μία κατάσταση που ερχόταν απροειδοποίητα αρκετές φορές μέσα στη μέρα και κρατούσε για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το κερασάκι στην τούρτα, όμως, ήταν οι συνεχείς και ανυπόφορες ημικρανίες που με έριχναν κάθε τόσο στο κρεβάτι!

Παρουσίαζα έντονη κυκλοθυμία

Το δεύτερο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που με ταλαιπώρησε ήταν οι απότομες αλλαγές στη διάθεσή μου. Τη μια στιγμή ήμουν ευδιάθετη και ήρεμη και την επόμενη, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, ένιωθα σαν αγρίμι στο κλουβί. Άλλες φορές, πάλι, έβαζα ξαφνικά τα κλάματα με αστείες αφορμές. Στην αρχή δεν ήξερα τι μου συμβαίνει και συχνά έχανα την ψυχραιμία μου. Στη συνέχεια έμαθα να το ελέγχω λίγο περισσότερο και κάθε φορά που με κατέβαλε αδικαιολόγητη οργή ή μελαγχολία, προσπαθούσα να απομονώνομαι για να μην ξεσπάω στους αγαπημένους μου. 

Κοιμόμουν λίγο και άσχημα

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν εύκολα να επηρεάσουν τον ύπνο μιας γυναίκας, δημιουργώντας αυπνίες ή ακόμα και μη ξεκούραστο ύπνο. Όσο κράτησαν τα έντονα συμπτώματα της κλιμακτηρίου, περίπου έναν χρόνο και κάτι, ξυπνούσα κάθιδρη κάθε νύχτα από τις απότομες εξάψεις και δεν μπορούσα να ξανακοιμηθώ. Όταν κοιμόμουν, ο ύπνος μου ήταν ανήσυχος και ελαφρύς. 

Είχα ανεξέλεγκτα νεύρα...

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα, μαζί με τις ορμόνες μου που έκαναν πάρτυ, είχαν σαν αποτέλεσμα να έχω συνέχεια τα νεύρα μου. Για πρώτη φορά στη ζωή μου άρχισα να γυμνάζομαι συστηματικά και να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου, προκειμένου να εκτονώνω όλο αυτό που έβραζε μέσα μου. Κάποιες φορές το πετύχαινα, κάποιες άλλες όχι. 

… και μειωμένη λίμπιντο

Την άσταστη και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά μου συμπλήρωσε και η μειωμένη μου ερωτική διάθεση η οποία είχε κατρακυλήσει στα Τάρταρα! Η σχέση μου με τον σύντροφό μου κλονίστηκε και για λίγο ένιωθα πως δεν είχα κανένα αποκούμπι και κανέναν να με καταλαβαίνει. Τα παιδιά άρχισαν να με αποφεύγουν εξαιτίας των νεύρων μου, ο άντρας μου παραπονιόταν όλο και πιο πολύ κι εγώ αναρωτιόμουν συνεχώς γιατί να μου συμβαίνουν όλα αυτά. 

Βρέθηκα ένα βήμα πριν την κατάθλιψη…

Άρχισα να βουλιάζω όλο και περισσότερο στην μελαγχολία και κάποια στιγμή ένιωσα πως βρίσκομαι ένα βήμα πριν την κατάθλιψη. Τότε ήταν που πήρα απόφαση να μην αφήσω αυτό που περνάω να με επηρεάσει ολόκληρη τη ζωή μου. Εξήγησα στην οικογένειά μου πως δεν είναι εύκολο να ελέγξω τα συναισθήματα και τις… ορμόνες μου, άλλαξα τη διατροφή μου, οπλίστηκα με υπομονή και ακολούθησα πιστά τις συμβουλές του γυναικολόγου μου. 

Η κλιμακτήριος τελείωσε και η εμμηνόπαυση είναι γεγονός!

Ευτυχώς ή δυστυχώς, η κλιμακτήριος τελείωσε και η εμμηνόπαυση ήρθε για να μείνει. Έχει ξεκινήσει μία νέα περίοδος για μένα κατά την οποία είμαι πιο προσεκτική και επισκέπτομαι συχνότερα τους γιατρούς μου. Παράλληλα, νιώθω πιο ώριμη, περισσότερη «σοφή» και έτοιμη να αντιμετωπίσω το μέλλον με αισιοδοξία και δύναμη. 

v