«Τα δίδυμα είναι διπλή ευτυχία αλλά και… διπλός μπελάς»

«Τα δίδυμα είναι διπλή ευτυχία αλλά και… διπλός μπελάς»

Τα δίδυμα είναι αξιολάτρευτα και προσφέρουν στους γονείς διπλή ευτυχία και άπειρες στιγμές χαράς. Ωστόσο, όπως περιγράφει και ένας μπαμπάς περιλαμβάνει και διπλάσια κούραση! Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου των διδύμων, οι γονείς νιώθουν διαρκώς σαν να τους έχει πατήσει φορτηγό…

Έχουμε ήδη ένα κοριτσάκι και όταν μάθαμε ότι η γυναίκα μου ήταν έγκυος σε δίδυμα, τα σχόλια των συγγενών και των φίλων ήταν ενθουσιώδη: «Τέλεια, πάντα ήθελα δίδυμα!» ή «τυχεροί, δύο στην τιμή του ενός». Όλοι αυτοί, βέβαια, είτε δεν είχαν καθόλου παιδιά, είτε δεν είχαν… δίδυμα!

Ευτυχώς, ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει δίδυμα και τρίδυμα και μας μετέφεραν μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το τι να περιμένουμε. Το να έχεις δίδυμα είναι τέλειο, αλλά και πολύ δύσκολο! Όταν ήρθαν τα μωρά στη ζωή μας, σταματήσαμε να ζούμε κανονικά. Τον πρώτο χρόνο απλά επιβιώναμε, τρέχοντας διαρκώς με μπιμπερό, πάνες και πιπίλες. 

Όταν έχεις δίδυμα, χρειάζεσαι τα πάντα εις διπλούν: δύο κούνιες, δύο καρότσια, δύο καθίσματα αυτοκινήτου, διπλάσια ποσότητα από μπιμπερό, ρούχα, κτλ. Επιπρόσθετα, τα κάνεις όλα επί δύο: ταΐζεις, κοιμίζεις, κάνεις μπάνιο, αλλάζεις πάνες, θηλάζεις, παρηγορείς, τα πάντα! Αν δεν έχεις αλλάξει ταυτόχρονα δύο μωρά που κλαίνε χωρίς σταματημό, δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει να έχεις δίδυμα. 

Παράλληλα, περνούν ταυτόχρονα από τα ίδια αναπτυξιακά στάδια. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο δύσκολο ήταν όταν το μωρό σας περνούσε κολικούς ή έβγαζε δόντια και πολλαπλασιάστε το επί δύο. Ή μάλλον, επί τέσσερα καθώς η συσσωρευμένη κούραση που έχεις όταν μεγαλώνεις δίδυμα μπορεί να σε φτάσει σε σημείο υπερκόπωσης.  

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα κλάματα, οι ατέλειωτες νύχτες χωρίς ύπνο και η κούραση που με γονάτισαν. Σε όλη αυτή την τρέλα, προσθέστε τις ιώσεις, το συνάχι, τη διάρροια ή τον πυρετό που τις περισσότερες φορές τις κολλούσαν ταυτόχρονα και τα τρία μας παιδιά!

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές απίστευτης χαράς και ευτυχίας όταν μεγαλώνεις δίδυμα, αλλά τον πρώτο χρόνο νιώθεις διαρκώς σαν να σε έχει χτυπήσει λεωφορείο. Ωστόσο, όλη αυτή η ταλαιπωρία σε αποζημιώνει αργότερα, όταν βλέπεις τα δίδυμά σου να μεγαλώνουν, να αυτονομούνται και να αναπτύσσουν μεταξύ τους μια υπέροχη σχέση που ξέρεις ότι θα κρατήσει για πάντα. 

Πηγή: scarymommy.com

v