Τελικά, γίνεται πιο εύκολη η μητρότητα με τα χρόνια;

Τελικά, γίνεται πιο εύκολη η μητρότητα με τα χρόνια;

Με την κολλητή μου γεννήσαμε με 3 εβδομάδες διαφορά - πρώτα εκείνη, μετά εγώ. Από τότε, επικοινωνούμε σχεδόν καθημερινά και σχολιάζουμε τον λιγοστό ύπνο, τα προβλήματα του θηλασμού, την κούραση που νιώθουμε, αλλά και το πόσο αξιαγάπητα είναι τα μωρά μας.

Είμαστε ακριβώς στην ίδια φάση, οπότε ξέρουμε πως η μία δεν πρόκειται να παρεξηγήσει την άλλη αν γκρινιάξει ή παραπονεθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, εγώ έχω ακόμα μία κόρη στην εφηβεία οπότε ήξερα τι με περιμένει, ενώ εκείνη όχι. 

Μια μέρα, εξαντλημένη και άυπνη, μου έστειλε ένα μήνυμα που έγραφε «τελικά γίνεται πιο εύκολη η μητρότητα;». Δεν ξέρω αν η απάντησή μου ήταν αυτή που αρμόζει σε μια καλή φίλη. Η αλήθεια είναι πως δεν την παρηγόρησα καθόλου! Αντίθετα, της είπα την ωμή αλήθεια: όχι, δεν γίνεται ποτέ πιο εύκολη!

Ειλικρινά, η μητρότητα δεν γίνεται πιο εύκολη όσο περνάει ο καιρός. Μάλιστα, η περίοδος που τα μωρά είναι ακόμα νεογέννητα, ίσως είναι η πιο εύκολη που διανύουμε ως γονείς (εκτός απ’ όταν έχουν κολικούς, βγάζουν δόντια ή δυσκολεύονται στον θηλασμό). 

Είναι ακόμα μικροσκοπικά, δεν μιλάνε και κάνουν ό,τι τους πεις. Δεν καβγαδίζουν, δεν έχουν ξεσπάσματα από το πουθενά, δεν «βγάζουν γλώσσα», δεν τα κυνηγάς από πίσω μήπως πέσουν, δεν βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα τους, δεν βγαίνουν μόνα τους, ούτε θέλουν να κάνουν ό,τι και οι φίλοι τους. Τα ταΐζεις, τα αλλάζεις, τα πλένεις, τα φροντίζεις και τα αγαπάς. 

Δεν γίνεται ευκολότερη, αλλά γίνεται καλύτερη

Μπορεί η μητρότητα να μην γίνεται πιο εύκολη, αλλά γίνεται καλύτερη γιατί σε κάνει και σένα καλύτερο άνθρωπο. Σταδιακά, μαθαίνεις να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις το κάθε ηλικιακό στάδιο των παιδιών με τα καλά και τα κακά του. Βρίσεις τα πατήματά σου και δεν παθαίνεις πανικό με κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή του παιδιού. 

Επιπλέον, η μητρότητα γίνεται καλύτερη με τον καιρό γιατί συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι η μόνη που δυσκολεύεται, εξαντλείται ή αγωνίζεται. Οι περισσότερες μαμάδες νιώθουν όπως εσύ, περνούν ό,τι κι εσύ και φοβούνται όπως κι εσύ. Όλες κάνουμε λάθη αλλά δεν πειράζει. Είμαστε εδώ, ενωμένες, να τα μοιραζόμαστε και να τα διορθώνουμε, μέχρι να παραδεχτούμε πως η μητρότητα είναι ό,τι καλύτερο έχουμε ζήσει ποτέ.  

Ελεύθερη μετάφραση από Mother.ly

v