Φοβάμαι λίγο που θα στείλω το παιδί μου σχολείο τη Δευτέρα

Φοβάμαι λίγο που θα στείλω το παιδί μου σχολείο τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία με την μετάλλαξη Όμικρον να βρίσκεται σε έξαρση ενώ δεν υπάρχει άνθρωπος στο ευρύτερο περιβάλλον μου που δεν έχει έστω ένα κρούσμα στην οικογένειά του. Γενικά, προσπαθώ να μην είμαι αρνητική και κυρίως να μη ζω μέσα στο φόβο αλλά, δυστυχώς, τα στατιστικά δεν είναι με το μέρος μας.

Οι ειδικοί υπολογίζουν πως τα σημερινά κρούσματα θα ξεπεράσουν ξανά τα 50.000 ενώ κάνουν λόγο για μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον, κυρίως στις μικρές ηλικίες. Κι όσο κι αν κάποιοι επιμένουν πως πρόκειται για μια ήπια μετάλλαξη με συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος, θα προτιμούσα να μην έρθουν σε επαφή με τον ιό τα παιδιά μου!

Δεν θέλω κλειστά σχολεία, αλλά…

Η τηλεκπαίδευση και τα κλειστά σχολεία σίγουρα δεν είναι λύση και δεν θέλω να στερήσω από τα παιδιά μου ούτε μία μέρα εκπαιδευτικής εμπειρίας, γνώσης και κοινωνικοποίησης. Μερικές φορές, όμως, ίσως είναι καλύτερο να φροντίσουμε πρώτα την σωματική τους υγεία τους κι έπειτα την ψυχική. Μάλιστα, σκέφτηκα αρκετές φορές να μην στείλω τα παιδιά σχολείο τη Δευτέρα και να περιμένω να δω πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Έτσι, όμως, ίσως τους περάσω τον φόβο μου ενώ θα μείνουν πίσω στα μαθήματα και θα νιώσουν μειονεκτικά απέναντι στους φίλους τους. 

Με φοβίζουν οι συνθήκες στα σχολεία

Με λίγα λόγια, νιώθω πως η κατάσταση που βιώνουμε είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», όπως λέει και η παροιμία. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους εκπαιδευτικούς να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να μην κολλήσει κανένας μαθητής. Η χρήση μάσκας, τα self test και τα ξεχωριστά διαλείμματα δυστυχώς δεν επαρκούν και θεωρώ το σύστημα 30+1 εξαιρετικά επικίνδυνο. Τα παιδιά είναι παιδιά και, ό,τι κι αν κάνεις, θα πλησιάσουν το ένα το άλλο, ίσως μοιραστούν το κολατσιό του και θα παίξουν δίπλα δίπλα.

Ανησυχώ για το σύνδρομο long covid

Ωστόσο, τα εμβόλια προστατεύουν από ακραία συμπτώματα αλλά όχι από το να μην κολλήσουν. Οι επιστήμονες φοβούνται τις επιπτώσεις της νόησης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, το λεγόμενο το σύνδρομο long covid και ειδικά για τα παιδιά. Και μόνο η σκέψη πως θα κολλήσουν κάτι σήμερα το οποίο θα τα ταλαιπωρήσει μήνες ή χρόνια αργότερα, με γεμίζει τρόμο και ανασφάλεια. 

Φοβάμαι για τους παππούδες μας

Επίσης, η γιαγιά και ο παππούς μας ζουν ακριβώς από πάνω μας και είναι αναπόφευκτο να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Ειδικά εάν τα παιδιά νοσήσουν χωρίς συμπτώματα, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι γονείς μου θα κολλήσουν και η κατάσταση της υγείας τους, όπως στους περισσότερους ηλικιωμένους, είναι ήδη επιβαρυμένη. Αν κολλήσουν covid, ίσως να μην καταφέρουν να το ξεπεράσουν!

Εναποθέτω τις ελπίδες μου στον εμβολιασμό

Τα πράγματα, δυστυχώς, δεν μπορούν να αλλάξουν και όλα δείχνουν πως θα ζήσουμε με τον κορονοϊό και το 2022. Εναποθέτω,  λοιπόν, τις ελπίδες μου στα εμβόλια αφού είμαστε όλοι εμβολιασμένοι - τα παιδιά με μία δόση και οι ενήλικες με τρεις. Εύχομαι η σχολική χρονιά να συνεχίσει χωρίς απρόοπτα και ευτράπελα και το 2023 να μας βρει όλους εδώ, υγιείς και απαλλαγμένους από τον ιό που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας.

v