Το φιλί ενός στενού συγγενή οδήγησε το νεογέννητό μου στην ΜΕΘ

Το φιλί ενός στενού συγγενή οδήγησε το νεογέννητό μου στην ΜΕΘ

Όταν έρχεται στην οικογένεια ένα μωρό, στενοί φίλοι και συγγενείς λαχταρούν να το δουν, να το σφίξουν στην αγκαλιά τους και να το γεμίσουν με φιλιά! Ο ενθουσιασμός τους και η επιθυμία τους να το καλωσορίσουν με τον πιο ζεστό τρόπο, μπορεί να παρασύρει τους νέους γονείς και να επιτρέψουν τέτοιου είδους… εκδηλώσεις αγάπης. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός του νεογέννητου δεν έχει προλάβει να αναπτύξει επαρκώς το ανοσοποιητικό του σύστημα και η έκθεσή του σε κοινά μικρόβια μπορεί να το βάλει σε μεγάλο κίνδυνο.

Τρανταχτό παράδειγμα η ιστορία μια μαμάς τριών παιδιών από την Βόρεια Ιρλανδία, η οποία παραλίγο να χάσει τον Βενιαμίν της οικογένειας από το «αθώο» φιλί ενός στενού συγγενή. 

«Ξαφνικά ο Sam, ο μόλις 8 εβδομάδων γιος μου, παρουσίασε έντονο βήχα. Την επόμενη μέρα δεν έφαγε σχεδόν καθόλου και άρχισε να αναπνέει γρηγορότερα και με δυσκολία. Φυσικά δεν έχασα καιρό και τον πήγα κατευθείαν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί με ενημέρωσαν πως το μωρό μου έχει προσβληθεί από RSV,  έναν αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που είναι πολύ κοινός σε βρέφη και παιδιά μέχρι 2-3 ετών, ενώ μέσα σε λίγες ώρες χρειάστηκε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για βρέφη με αρχή πνευμονίας. 

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ιδέα για τον συγκεκριμένο ιό… Ωστόσο, όσο ο γιος μου βρισκόταν στο νοσοκομείο, έμαθα πως είναι το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού και μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. Το χειρότερο απ’ όλα, όμως, είναι πως σύμφωνα με τους γιατρούς το κόλλησε κατά πάσα πιθανότητα από κάποιον ενήλικα που ίσως να ήταν λίγο… κρυωμένος!

Κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες ημέρες, καταλάβαμε ότι η αιτία του κακού ήταν ένας στενός και αγαπημένος συγγενής μας που, μην μπορώντας να αντισταθεί, αγκάλιασε και φίλησε τον μικρό μας Sam λίγες ώρες πριν εμφανίσει το πρώτο σύμπτωμα. Δυστυχώς ήταν λίγο συναχωμένος αλλά εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκε ούτε εκείνος ούτε εμείς πως ένα αθώο φιλί θα μπορούσε να στείλει τον γιο μας στη ΜΕΘ.

Η αγωνία όλων μας ήταν μεγάλη! Το μικρό μας αγγελούδι ήταν διασωληνωμένο και μετρούσαμε τα λεπτά μέχρι να έρθει ο γιατρός του και να μας ενημερώσει για την εξέλιξη της υγείας του. Όταν ήρθε αυτή η στιγμή, τα νέα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Είχε μεν διαφύγει τον κίνδυνο για την ώρα, αλλά ο γιατρός προσπάθησε να με προετοιμάσει για αυτό που θα ακολουθούσε. 

Μου είπε συγκεκριμένα πως η κατάσταση της υγείας του θα χειροτέρευε τις επόμενες μέρες αλλά και πάλι δεν μπορούσα να φανταστώ αυτό που μας περίμενε… Οι επόμενες μέρες ήταν από τις δυσκολότερες της ζωής μου με τον γιο μου να υποφέρει κι εγώ να περνώ τις μέρες και τις νύχτες μου στο νοσοκομείο, μακριά από τα άλλα δύο παιδιά μου. 

Ωστόσο, δεν θέλω να σταθώ εκεί… Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ο μικρός μας Sam συνήλθε εντελώς έπειτα από μερικά 24ωρα. Θέλω, όμως, να μεταφέρω σε όλους τους γονείς είναι όσα μου είπαν οι γιατροί και οι νοσοκόμες: το νοσοκομείο Παίδων στο οποίο νοσηλεύτηκε ο γιος μου, ήταν γεμάτο με παιδιά και βρέφη με RSV που το κόλλησαν από κάποιον ενήλικα!

Δυστυχώς, είναι πολλοί άνθρωποι που θεωρούν τελείως ακίνδυνο να φιλήσουν ένα μωρό, χωρίς να φαντάζονται καν τη ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Μερικές φορές, μάλιστα, αγνοούν τους κανόνες που βάζουν οι γονείς θεωρώντας τους υπερβολικούς και υπερπροστατευτικούς. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι…

Δεν είμαστε ούτε υπερβολικοί, ούτε υπερπροστατευτικοί. Είναι πολλά τα παραδείγματα μωρών που νόσησαν με RSV (όπως ο γιος μας) ή επιχείλιο έρπη από την απερισκεψία κάποιου “μεγάλου”.  Εμείς οι γονείς, λοιπόν, πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στις οδηγίες που δίνουμε σε όσους μας επισκέπτονται και να μην αφήνουμε κανέναν να φιλάει τα μωρά μας - ακόμα κι αν πρόκειται για πολύ στενούς και αγαπημένους μας ανθρώπους». 

Πηγή: mirror.co.uk

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v