3 πασχαλινές συνταγές για τους βετζετέριαν καλεσμένους σας

3 πασχαλινές συνταγές για τους βετζετέριαν καλεσμένους σας

Το Πάσχα είναι αρκετά δύσκολο για τους βετζετέριανς, αφού μετά από 40 μέρες νηστείας, το πασχαλινό τραπέζι αποτελείται από μεζέδες και κυρίως πιάτα με κύριο συστατικό το κρέας. Επειδή, όμως, είμαστε φιλόξενος λαός και δεν θέλουμε να μείνει παραπονεμένος κανένας από τους καλεσμένους μας, μπορούμε να φτιάξουμε αυτές τις τρεις συνταγές για τους βετζετέριαν καλεσμένους μας.

Μαγειρίτσα βετζετέριαν

Τι θα χρειαστούμε
  • 1 ματσάκι μαϊντανό πλυμένο και ψιλοκομμένο 
  • 1 ματσάκι άνηθο πλυμένο και ψιλοκομμένο 
  • 2 κλωνάρια μάραθο (ψιλοκόψτε τα φύλλα και κόψτε σε ροδέλες το σκληρό μέρος)
  • 12 φρέσκα κρεμμυδάκια πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 2 μεσαία μαρούλια πλυμένα και κομμένα 
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 100 ml λευκό κρασί (κατά προτίμηση ξηρό)
  • Προεραιτικά: 2 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ για σούπα
  • Για το αυγολέμονο: 2 αβγά και 1 λεμόνι (σε περίπτωση που δεν είναι αρκετά ζουμερό, ίσως χρειαστεί και δεύτερο)

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμυδάκι με τις ροδέλες του μάταθου. Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο. 
  • Προσθέτουμε το μαρούλι, τον ζεστό ζωμό, τα κομμένα φύλλα απ’ το μάραθο, τον μισό άνηθο και το ρύζι (αν το χρησιμοποιήσετε), αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά. 
  • Αφού μαλακώσουν τα πιο σκληρά μέρη των μαρουλιών, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον υπόλοιπο άνηθο και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε μπολ 2-3 κουτάλες από τον καυτό ζωμό ώστε να κρυώσει για το αυγολέμονο. 
  • Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και το προσθέτουμε στην μαγειρίτσα ανακατεύοντας μέχρι να ενοποιηθεί με το υπόλοιπο περιεχόμενο.

Συνταγή από pandespani.com

Κοντοσούβλι με... μανιτάρια

Τι θα χρειαστούμε 

  • 2 κιλά μανιτάρια πλευρώτους φιλέτο
  • 1 κιλό μανιτάρια πορτομπέλλο
  • 4 κόκκινες πιπεριές, σε κομμάτια
  • 3 πράσινες πιπεριές, σε κομμάτια
  • 3 ντομάτες σφικτές, σε κομμάτια
  • 3 κρεμμύδια, σε κομμάτια

Για τη μαρινάδα

  • 8 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή
  • Χυμό από 3 φρέσκα λεμόνια
  • Χυμό από 2 φρέσκα πορτοκάλια
  • 500 ml ελαιόλαδο 
  • 500 ml λευκό κρασί
  • Ρίγανη τριμμένη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. 
  • Βάζουμε σε μια μπασίνα (ανοξείδωτο μπολ) όλα τα υλικά για το κοντοσούβλι, τα δύο είδη μανιταριών, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια και τα περιχύνουμε με την μαρινάδα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα.
  • Περνάμε σε λεπτή σούβλα, πρώτα το κρεμμύδι και μετά εναλλάξ τα λαχανικά και τα μανιτάρια και κλείνουμε τη σούβλα με το κρεμμύδι.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και ψήνουμε στη σούβλα για 30 – 40 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ψημένα θέλουμε τα λαχανικά και τα μανιτάρια.
  • Βγάζουμε από τη σούβλα και σερβίρουμε.

Συνταγή από τον Λευτέρη Λαχουβάρη, Mανιτάρια «Δίρφυς», Καθενοί Εύβοια

Βίγκαν πίτα με λαχανικά

Τι θα χρειαστούμε

  • 1 συσκευασία κιμά από ηλιόσπορο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο 
  • 400 γραμμάρια σάλτσα τομάτας 
  • 2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ τομάτας
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι 
  • 1 συσκευασία κασέρι νηστίσιμο 
  • 400 γραμμάρια φύλλα κρούστας 

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Μουλιάζουμε τον κιμά ηλιόσπορου για 5 λεπτά σε νερό και μετά στραγγίζουμε καλά. 
  • Σε μία κατσαρόλα ή τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
  • Στην συνέχεια βάζουμε τον κιμά στραγγισμένο, τον πελτέ και την σάλτσα τομάτας και ανακατεύουμε. 
  • Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά. 
  • Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε τα μισά φύλλα. (Σε κάθε στρώση βάζουμε και από λίγο ελαιόλαδο.)
  • Προσθέτουμε τον κιμά μας και το νηστίσιμο κασέρι και μετά συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα φύλλα. 
  • Στην τελευταία στρώση βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο. 
  • Χαράζουμε τα πάνω φύλλα ελάχιστα με ένα μαχαίρι και ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180 βαθμούς σε αέρα. 
  • Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε! 

Συνταγή από greenhousebio.gr

v