Τα «μαύρα πρόβατα» της οικογένειας, να τα αγαπάμε λίγο παραπάνω…

Τα «μαύρα πρόβατα» της οικογένειας, να τα αγαπάμε λίγο παραπάνω…

Οι περισσότερες οικογένειες έχουν κι από ένα «μαύρο πρόβατο» που συνήθως δεν ακολουθεί τις παραδόσεις και τους κανόνες που βάζουν η μαμά και ο μπαμπάς. Είναι τα άτομα που δεν ακολουθούν την πεπατημένη, επαναστατούν και σκέφτονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Παράλληλα, είναι εκείνοι που εισπράττουν την οργή ή ακόμα και την απογοήτευση της οικογένειάς τους.

Τα «μαύρα πρόβατα» της οικογένειας συνήθως αντιμετωπίζονται ως απόκληρα κάθε φορά που υπερασπίζονται αυτό που πιστεύουν ή ακολουθούν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στη ζωή. Όσοι ξεφεύγουν από τις οικογενειακές παραδόσεις μπορεί να ντρέπονται ή να αισθάνονται λιγότερο άξιοι από τους άλλους, και τελικά δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. 

Αν έχετε κάποιοι «μαύρο πρόβατο» στο οικογενειακό σας περιβάλλον, πρέπει να ξέρετε πως τα συγκεκριμένα άτομα έχουν ανεπτυγμένη ευφυΐα, σκέφτονται και έξω από νόρμες και κανόνες και τελικά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Αν πάλι είστε εσείς οι ίδιοι το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας, μην αφήνετε τους άλλους να σας κάνουν να νιώθετε λίγοι. Μην ντρέπεστε επειδή κάνετε μεγάλα όνειρα. Αξιοποιήστε το θάρρος και την επαναστατική σας φύση για να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας όσο μεγαλεπήβολα κι αν είναι. 

Τα «μαύρα πρόβατα» διαθέτουν αποφασιστικότητα και επιμονή ενώ ξέρουν να προσαρμόζονται στις δυσκολίες και να ξεπερνούν εμπόδια χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Να θυμάστε πως μπορείτε να να ζήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε ή ακόμα και ν' αλλάξετε τον κόσμο. Το να είστε το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας δεν είναι καθόλου κακό. Είναι μόνο μια ταμπέλα που πρέπει να συνηθίσετε και να σας κάνει περήφανους. 



Όπως έγραψε και ο Γερμανός ψυχοθεραπευτή Bert Hellinger, «τα λεγόμενα “μαύρα πρόβατα” της οικογένειας είναι στην πραγματικότητα εκείνα που θα σώσουν το γεννεολογικό τους δέντρο. Είναι τα μέλη της οικογένειας που δεν προσαρμόζονται στους κανόνες και τις παραδόσεις, προσπαθούσαν διαρκώς να ανατρέψουν τα στερεότυπα και πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα».

Μάλιστα, ο Bert Hellinger συνεχίζει αναφέροντας πως συχνά επικρίνονται, δοκιμάζονται ή και απορρίπτονται από την κεφαλή της οικογένειας επειδή δεν επαναλαμβάνουν το μοτίβο που τηρείται από γενιά σε γενιά. 

Τελικά, όμως, τα «μαύρα πρόβατα» δεν προσαρμόζονται, δεν σιωπούν, ούτε κατεβάζουν το κεφάλι. Με δύναμη και φαντασία φτιάχνουν τη δική τους συνέχεια και δημιουργούν ένα καινούριο, ολάνθιστο κλαδί στο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας. 

Αμέτρητες ανεκπλήρωτες επιθυμίες, ανεκπλήρωτα όνειρα, αναξιοποίητα ταλέντα των προγόνων μας βρίσκουν δικαίωση στην επανάσταση των “μαύρων προβάτων”», αναφέρει ο για να καταλήξει πως τα «μαύρα πρόβατα» της οικογένειας, είναι το όνειρο των προγόνων τους.

Πηγή: medium.com

v