Η επιστήμη μίλησε: τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με λιγότερα παιχνίδια

Η επιστήμη μίλησε: τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με λιγότερα παιχνίδια

Όλοι οι γονείς θέλουμε να παρέχουμε τα πάντα στο παιδί μας και, συχνά, πέφτουμε σε αχρείαστες υπερβολές! Τελικά, όμως, αντί να κάνουμε το παιδί μας πιο χαρούμενο όπως θα θέλαμε, πετυχαίνουμε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα όταν δεν βομβαρδίζονται από παιχνίδια. Αυτό ακριβώς μας λέει και η παρακάτω μαμά που κατάλαβε νωρίς το λάθος της και άλλαξε πορεία πλεύσης: 

«Ως νέα μαμά, έπεσα στην παγίδα να αγοράζω συνεχώς καινούρια παιχνίδια που ήλπιζα ότι θα βοηθούσαν τον γιο μου να καλλιεργήσει κάποιες δεξιότητες ή, τουλάχιστον, θα τον κρατούσαν απασχολημένο ενώ έφτιαχνα το δείπνο. Ωστόσο συνειδητοποίησα ότι, όσο περισσότερα παιχνίδια αποκτούσε, τόσο λιγότερο τον ενδιέφεραν.

Έπειτα από… ενδελεχή έρευνα που έκανα, ο γιος μου δεν είναι το μόνο παιδάκι που το παθαίνει αυτό. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, τα νήπια παίζουν περισσότερο και είναι πιο χαρούμενα όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε λίγα παιχνίδια. Επίσης, οι ερευνητές λένε ότι τα λιγότερα παιχνίδια σημαίνουν περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργικότητα, φαντασία και ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά κάτω των 3 ετών, τα οποία τα έβαλαν σε δωμάτια με 4 και με 16 παιχνίδια. Τα παιδιά που μπήκαν στο πρώτο δωμάτιο, εστίασαν πιο εύκολα σε ένα μόνο παιχνίδι και ασχολήθηκαν μαζί του δημιουργικά και για περισσότερη ώρα απ’ ότι τα παιδιά που μπήκαν στο δωμάτιο με τα 16 παιχνίδια και τα παράτησαν όλα πολύ γρήγορα. 

Έχοντας ένα ακόμη μωρό στο σπίτι μου, μείωσα τον αριθμό των παιχνιδιών πριν από μερικούς μήνες για να δω τι θα συμβεί. Τώρα, αντί για ένα ακατάστατο σαλόνι με καλάθια παιχνιδιών που δεν τα ακουμπάει κανείς, το 2χρονο παιδί μου έχει να επιλέξει ανάμεσα σε λίγα βιβλία και λίγα παιχνίδια, τα οποία χρησιμοποιεί με χαρά. 

Ο μεγαλύτερος  γιος μου, από την άλλη, παίζει μόνος του πολύ περισσότερη ώρα από πριν και μοιάζει πιο χαρούμενος - όπως πιο χαρούμενο είναι και το πορτοφόλι μου. Όπως είπε η καταπληκτική Allie Casazza, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά νιώθουν πιο καλά όταν δεν βαραίνουν τα αντικείμενα που έχουν γύρω τους:

“Όταν έκρυψα τα περισσότερα από τα παιχνίδια των παιδιών μου, τους έδωσα το δώρο της φαντασίας. Όταν απλοποίησα τις ντουλάπες τους, τους χάρισα μια μητέρα που δεν την τρώνε οι μπουγάδες. Όταν καθάρισα τον παιδότοπο και έκλεισα την τηλεόραση, τους έδωσα χρόνο να συνδεθούν μαζί μου και ο ένας με τον άλλον. Όλες αυτές οι επιλογές που έκανα, έδωσαν στα παιδιά μου περισσότερο χρόνο με τη μαμά τους”».

Πηγή: mother.ly

v