4 δραστηριότητες που ενισχύουν την ανάπτυξη του 2χρονου παιδιού

4 δραστηριότητες που ενισχύουν την ανάπτυξη του 2χρονου παιδιού

Αφού το παιδί σας κλείσει τα 2 του χρόνια, θα βιώσει σημαντικές διανοητικές, σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα το βοηθήσουν να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο.

«Το στάδιο από τα 2 έως τα 3 έτη είναι σημαντικό, επειδή αρχίζουν να αναπτύσσονται οι γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών. Επιπλέον, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι είναι ανεξάρτητα όντα από τους γονείς τους και εξερευνούν ενεργά τον κόσμο» λέει ο Robert Myers, Ph.D., ψυχολόγος παιδιών και εφήβων, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Παιδιού και βοηθός κλινικός καθηγητής Ψυχιατρικής και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Irvine. 

Γι' αυτό και ενθαρρύνει τους γονείς να κάνουν δραστηριότητες με τα παιδιά τους που βοηθούν και ενισχύουν ουσιαστικά την ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς. Εμείς συγκεντρώσαμε 5 από αυτές και σας τις προτείνουμε.

Ζωγραφίστε μαζί ένα... τραγούδι

Καθώς τραγουδάτε ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του παιδιού, ζωγραφίστε κάτι που να συνδέεται με τους στίχους του τραγουδιού. Για παράδειγμα, αν τραγουδάτε το «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο» της Τάνιας Τσανακλίδου, ζωγραφίστε έναν ήλιο και πείτε στο παιδί να σας μιμηθεί. 

Αυτή η πολύ απλή δραστηριότητα βοηθάει στο να αναπτύξει το παιδί τόσο τις γλωσσικές, όσο και τις κινητικές δεξιότητες. Επιπλέον, καλλιεργεί τη φαντασία του και είναι ένας όμορφος τρόπος να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας.

«Ο κύριος Αρκούδος λέει...»

Στην Αγγλία οι περισσότεροι νηπιαγωγοί παίζουν με τα νηπιάκια το παιχνίδι «Ο Σάιμον λέει...», το οποίο στοχεύει στο να μάθει στο παιδί να ανταποκρίνεται σε παραγγέλματα, να δίνει εντολές, να εξοικειωθεί με τη χρήση των ρημάτων κίνησης, αλλά και να επαναλαμβάνει λεξιλόγιο σχετικά με τα μέρη του σώματος. 

Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λούτρινο αρκουδάκι για να παίξετε το παιχνίδι. Ξεκινήστε με απλές οδηγίες όπως «Ο κύριος Αρκούδος λέει να αγγίξεις τα δάχτυλα των ποδιών σου» ή «Ο κύριος Αρκούδος λέει να πιάσεις το αριστερό σου αυτί και μετά να χοροπηδήσεις». Πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι που βοηθάει τόσο στις γλωσσικές όσο και στις κινητικές δεξιότητες.

Ταιριάξτε τα χρώματα

Υπάρχουν πολλοί και εύκολοι τρόποι για να γίνει αυτή η απλή δραστηριότητα άκρως διασκεδαστική για το μικρό σας. Μπορείτε να πάρετε ένα φύλλο και σχεδιάσετε μεγάλους κύκλους διαφορετικών χρωμάτων, πλαστικά ποτήρια που να τα βάψετε με άλλο χρώμα ή ακόμα και κούτες. Ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει αντικείμενα παρόμοιων χρωμάτων στον κύκλο ή μέσα στα ποτήρια και τις κούτες.

Είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα που βοηθάει στην καλλιέργεια της παρατηρητικότητας, αλλά και της σκέψης. 

Kυνήγι θησαυρού

Κρύψτε ένα παιχνίδι κάπου μέσα στο σπίτι και ζητήστε από το παιδί σας να το βρει. Εξερευνήστε μαζί του, χρησιμοποιώντας ενδείξεις όπως «ζεστό» και «κρύο» για να το καθοδηγήσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φακούς για την αναζήτηση ή να κρύψετε πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα.

Είναι ένας έξυπνος και διασκεδαστικός τρόπος για να εξασκήσει το παιδί κινητικές δεξιότητες, την κριτική του σκέψη αλλά και τη μνήμη του καθώς θα πρέπει να θυμάται ποια σημεία ήταν πιο... ζεστά ή κρύα από τα άλλα.

Πληροφορίες από parent.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v