Πώς μπορώ να σταματήσω τις εντάσεις με τον σύζυγό μου ενώ η επικοινωνία μας είναι κακή;

Πώς μπορώ να σταματήσω τις εντάσεις με τον σύζυγό μου ενώ η επικοινωνία μας είναι κακή;
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***

Καλησπέρα σας, είμαι 27 χρονών, μαμά ενός 12 μηνών μωρού και έμεινα έγκυος ενώ με τον σύντροφο μου ήμασταν πολύ μικρό χρονικό διάστημα μαζί. Δεν μέναμε στο ίδιο σπίτι και γενικά δεν γνωριζόμασταν καλά. Μετά την εγκυμοσύνη μείναμε μαζί και μέχρι που ο μικρός έγινε 6 μηνών, όλα ήταν καλά. Να τονίσω ότι μέχρι τότε συνεισέφερα στα οικονομικά του σπιτιού. Στην συνέχεια, όταν δεν είχα άλλες οικονομίες διότι είμαι άνεργη, ο σύζυγος τα πήρα όλα στην πλάτη του. Ταυτόχρονα, όμως, άλλαξε και η συμπεριφορά του: έγινε απότομος, όλα τον ενοχλούν, άρχισε να παρουσιάζει τριχόπτωση από το στρες και το άγχος των οικονομικών. Για να μην μακρηγορώ, υπάρχει συνέχεια ένταση στο σπίτι και από μεριάς μου και από μεριάς του. Δεν θέλω το μωρό μου να μεγαλώνει σε έναν τέτοιο περιβάλλον. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσω τις εντάσεις; Να προσθέσω ότι έχω προσπαθήσει πολλές φορές να το συζητήσω μαζί του ήρεμα και όμορφα αλλά υπάρχει μεγάλη έλλειψη επικοινωνίας.

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι σχέσεις είναι απαιτητικές. Δεν υπάρχει καλή σχέση που να οφείλεται στην τύχη. Οτιδήποτε καλό ζείτε είναι αποτέλεσμα κόπου και δουλειάς!

Με τον σύζυγό σας δεν είχατε το χρόνο να γνωριστείτε καλά. Να γνωρίζετε τα κοινά σας στοιχεία και τις διαφορές σας. Να δουλέψετε τις δυσκολίες που με βεβαιότητα θα συναντούσατε. Ο χρόνος της σχέσης σας ήταν σύντομος και ο ερχομός του μωρού σας απαίτησε, πολύ σωστά, την προσοχή σας. 

Τώρα, που το μωρό σας μεγαλώνει και αρχίζει να μοιάζει με παιδάκι, οι ανάγκες του αλλάζουν και αυτό σας επιτρέπει να δείτε και τη σχέση σας. Οι δυσκολίες που βλέπετε είναι αληθινές. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχετε κάνει μια κακή επιλογή ή ότι δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της σχέσης. Αντιθέτως. Αυτό σημαίνει ότι ανταπεξήλθατε στο δύσκολο μεγάλωμα ενός μωρού χωρίς να έχετε καλά προετοιμαστεί για αυτό και τούτη τη στιγμή έχετε να πάρετε ανάσα και να αποφασίσετε πως θα προχωρήσετε παρακάτω.

Οι δυσκολίες είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι έχετε καταφέρει. Με καλή διάθεση, νέους όρους και καλές συμφωνίες, θα αναπτυχθείτε όμορφα! Εάν νιώθετε ότι στην παρούσα φάση η επικοινωνία σας έχει μπλοκάρει, η συνδρομή ενός ειδικού θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα βοηθητική. 

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v