«Παραμύθι χωρίς όνομα»: συνέντευξη με την Χριστίνα Κουλουμπή

«Παραμύθι χωρίς όνομα»: συνέντευξη με την Χριστίνα Κουλουμπή

Το έργο «Παραμύθι χωρίς Όνομα», το οποίο υπογράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη η οποία συν σκηνοθετεί με την κόρη της Χριστίνα Κουλουμπή, καθηλώνει και μαγεύει μικρούς και μεγάλους θεατές.

Η συγκεκριμένη παιδική παράσταση, με αξίες και ηθικούς κανόνες, είναι γεμάτη «θησαυρούς», που τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν μαζί με τους γονείς τους. Η Χριστίνα Κουλουμπή μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις της σε μια άκρως απολαυστική συνέντευξη.

Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;

Το θέατρο είναι το δεύτερο σπίτι μου! Είναι ο ιερός τόπος που μου δίνει αφορμές να ανακαλύψω και να αποκαλυφθώ! Με λυτρώνει η δημιουργία των παραστάσεων και γοητεύομαι  από την διαδικασία της προετοιμασίας που κρατά αρκετούς μήνες. Το θέατρο μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζομαι, να ξεδιπλώνω όλες μου τις πτυχές, να συναντώ ενδιαφέροντες ανθρώπους ,να αλληλοεπιδρώ και να αναπτύσσομαι χρόνο με τον χρόνο και περισσότερο! Ευγνωμονώ τις συγκυρίες που με έχουν οδηγήσει στο μονοπάτι αυτό που-σίγουρα δεν είναι εύκολο να το διαβαίνω -αλλά με γεμίζει δώρα ζωής και με ανταμείβει με πλούσια συναισθήματα! Νιώθω óτι μέσα από την δουλειά μου, προσφέρω αγάπη!

Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή/στιγμή του έργου και γιατί;

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» είναι ένα συναρπαστικό αλληγορικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα! Η θεατρική διασκευή της μαγικής Κάρμεν Ρουγγέρη που αποτυπώνει με σεβασμό και αναδεικνύει όλες τις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά που είναι ωφέλιμα για το κοινό καλό! Έχω πολλές σκηνές του έργου, που αγαπώ, (γεμάτες υψηλά νοήματα ιδωμένες όμως με χιούμορ, αλήθεια και φρεσκάδα) η πιο απολαυστική όμως είναι όταν βρισκόμαστε στο Δικαστήριο. Είναι μια σκηνή συνόλου αφού παρευρισκόμαστε όλοι! Ο φτωχός πλην τίμιος σιδεράς Κακομοιρίδης κατηγορείται άδικα ότι έκλεψε ένα παστίτσιο, ένα κοτόπουλο, ένα σαλάμι και λίγο κρασί. Ο δικαστής είναι έτοιμος να τον κλείσει στην φυλακή προφυλάσσοντας τους αληθινούς ενόχους. Ευτυχώς όμως για την ουσιαστική Δικαιοσύνη που θα έπρεπε να διαπνέει το κράτος, το Βασιλόπουλο υπερασπίζεται το δίκαιο και ξεσκεπάζεται η σκευωρία που είχε στηθεί εναντίον του καλού αυτού ανθρώπου !

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να κρατήσουν τα παιδιά στο τέλος της παράστασης;

Τα μηνύματα του συγκεκριμένου έργου, είναι  «θησαυροί» που -αν τα ενστερνιστούμε-δίνουν στην ζωή μας υψηλό νόημα! Η καλοσύνη, η εντιμότητα, η εργατικότητα, η προκοπή, η σύνεση, η αγάπη για την μάθηση, η παιδεία, η δικαιοσύνη, το θάρρος ,η θυσία η αφοσίωση για το κοινό καλό είναι ανυπέρβλητες αξίες που συνιστούν μια υγιή και ιδανική κοινωνία! Αυτή την δύναμη έχει το θέατρο! Μέσα από την ψυχαγωγία και χωρίς ίχνος διδακτισμού, διαμορφώνει συνειδήσεις και για αυτόν τον λόγο είμαι περήφανη που συμμετέχω ενεργά όλα αυτά τα χρόνια στις παραστάσεις της παιδικής μας σκηνής! Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου και μόνο μέσα από αυτά μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας θα γίνει πιο φωτεινός!

Είστε ηθοποιός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος. Αν έπρεπε να επιλέξετε μόνο μία ιδιότητα από τις παραπάνω, ποια θα ήταν και γιατί;

Δεν μπορώ κι ούτε θέλω να επιλέξω! Πιστεύω ότι η μια μου ιδιότητα δίνει την σκυτάλη στην άλλη και δυναμώνει την παρ' άλλη και πάει λέγοντας... Είναι ενδιαφέρον για εμένα να αναπτύσσω παράλληλα πολλούς καλλιτεχνικούς εαυτούς και με διευκολύνει αφάνταστα στο «ονείρεμα» της κάθε δουλειάς! Δεν υποστηρίζω ότι είναι χωρίς τίμημα ο συνδυασμός όλων αυτών των ευθυνών, αλλά η χαρά της δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα βοηθά στην… εξισορρόπηση αυτής της δικής μου… ανισορροπίας!

Με την κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη συνεργάζεστε χρόνια. Πώς θα χαρακτηρίζετε τη συνεργασία σας;

Θα χαρακτήριζα την συνεργασία μας απελευθερωτική! Ακριβώς επειδή η αγάπη και η εκτίμηση που έχουμε η μια στην άλλη είναι ακέραια μοναδική, διοχετεύουμε την ενέργεια μας ατόφια στην υπηρεσία της έμπνευσης! Είμαι τυχερή που έχω βρει στο πρόσωπο της γυναίκας που με γέννησε και με μεγάλωσε έναν άξιο συνοδοιπόρο στις δημιουργίες μας! Είμαι ακόμα πιο τυχερή επειδή-μαζί με τον πατέρα μου Ανδρέα Κουλουμπή-γέμισαν με ετερόκλητα ερεθίσματα εμένα και τον αδερφό μου Βίκτωρα! Ενθάρρυναν την καλλιέργεια της προσωπικότητας μας και αποδέχτηκαν τις ξεχωριστές μας ποιότητες!

v