Πολεμικές τέχνες: Αυτοάμυνα και άσκηση και για γυναίκες

Πολεμικές τέχνες: Αυτοάμυνα και άσκηση και για γυναίκες

Οι γυναίκες στο άκουσμα των λέξεων «πολεμικές τέχνες», το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι τραυματισμοί, ανοιγμένες μύτες και σπασμένα καλάμια. Ωστόσο η εκμάθηση μιας πολεμικής τέχνης είναι ιδιαίτερα σημαντική, πόσο μάλλον για μια γυναίκα, που έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη την γνώση της αυτοάμυνας. Δείτε 8 πολεμικές τέχνες που δεν βασίζονται στη δύναμη αλλά στην τεχνική και σε μια ενδεχόμενη δύσκολη στιγμή θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Aikido 

Μόνο άμυνα

 

Το Aikido είναι μια σύγχρονη ιαπωνική πολεμική τέχνη που βασική αρχή έχει να λειτουργεί μόνο ως άμυνα και ποτέ ως επίθεση. Η μυϊκή δύναμη δεν είναι απαραίτητη καθώς χρησιμοποιείται η μικρότερη δυνατή ενέργεια για την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Η προκαλούμενη βλάβη στον επιτιθέμενο είναι η μικρότερη δυνατή, ανάλογη πάντα με την σφοδρότητα της επίθεσης ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία των ασκουμένων. Ο ιδρυτής της Morihei Ueshiba (1883 – 1969) αφού εκπαιδεύθηκε για πολλά χρόνια σε διάφορες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες ενσωμάτωσε στις τεχνικές που γνώριζε τη φιλοσοφία της μη βίας και την ανεξαρτητοποίηση των τεχνικών από τη μυϊκή δύναμη κάθε ανθρώπου.

Που μπορείτε να κάνετε:

Δείτε που μπορείτε να κάνετε Aikido κάνοντας κλικ εδώ.

Brazilian JiuJitsu

Υποταγή του αντιπάλου

 

To Brazilian Jiu Jitsu είναι μια πολεμική τέχνη που επικεντρώνεται στην πάλη με σκοπό την εδραίωση μια κυρίαρχης θέσης από την οποία μπορεί να προκληθεί η υποταγή του αντιπάλου. Το σύστημα αποτελεί μια αλλαγμένη εκδοχή του Judo συμπεριλαμβάνοντας τεχνικές από το Ιαπωνέζικο Jiu Jitsu με έμφαση στις τεχνικές εδάφους. Σκοπός του αθλήματος είναι ο ασκούμενος να καταβάλει τον αντίπαλό του και στη συνέχεια να τον κάνει να παραδοθεί και όχι να τον τραυματίσει.

Που μπορείτε να κάνετε:

Gracie Barra Greece, Ξάνθου 9 & Λευκάδος Ταύρος, Καλλιθέα

Γ.Σ. Παλαιστρα, Λαζαράδων 6-8, Ν.Κυψέλη 

Tae Kwon Do

Η τέχνη της κλωτσιάς και της γροθιάς

 

Το Τάε Κβον Ντο είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και μία από τις πιο διαδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως. Στα Κορεάτικα Τάε σημαίνει "κλωτσάω και καταστρέφω με το πόδι", Κβον σημαίνει "χτυπάω με τη γροθιά" και Ντο σημαίνει "τέχνη". Σε ελεύθερη μετάφραση, Τάε Κβον Ντο σημαίνει "Η τέχνη της κλωτσιάς και της γροθιάς". Βασική αρχή του αθλήματος είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, ενώ βασίζεται στις κλωτσιές και γι' αυτό είναι από τις ιδανικές πολεμικές τέχνες για όσους έχουν ευλυγισία και όχι δύναμη.

Που μπορείτε να κάνετε:

Δείτε τις σχολές που υπάρχουν εδώ

Καράτε

Το καράτε είναι στο μυαλό

 

Το καράτε είναι η πιο γνωστή ίσως πολεμική τέχνη και το όνομά της στα ιαπωνικά σημαίνει «η πορεία για το άδειο χέρι". Σκοπός του αθλήματος είναι ο ασκούμενος να τελειοποιήσει τον χαρακτήρα του και να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το σώμα του ως όπλα. Αναπτύσσεται η ισορροπία, η ευελιξία, ο συντονισμός, η ταχύτητα και η δύναμη. Το καράτε περιλαμβάνει πάρα πολλά συστήματα. Και οι σχολές στην Ελλάδα είναι δεκάδες.

Wing Chun Kung Fu

Ταχύτητα αντεπίθεσης

 

Το Γουΐνγκ Τσουν Κουνγκ Φου είναι ένα επιθετικό σύστημα αυτοάμυνας. Αποτελείται από μικρές ευθείες κινήσεις, σχεδιασμένες έτσι ώστε να μειώνουν στο ελάχιστο την απώλεια ενέργειας και να αυξάνουν την ταχύτητα της αντεπίθεσης. Βασισμένο πάνω στο θεώρημα ότι η μικρότερη απόσταση μεταξύ σημείου Α και σημείου Β είναι η ευθεία γραμμή που τα ενώνει, είναι ένα γρήγορο σύστημα, χωρίς περιττές κινήσεις. Οι εκπαιδευτές διδάσκουν επίσης στους μαθητές ταπεινότητα, αυτοέλεγχο, αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχεία, εγκράτεια, σεβασμό.

Που μπορείτε να κάνετε:

Κεντρική Σχολή Yong  Chun Dai Sifu, Κυριάκος Αντωνιάδης, Δημητσάνας 58, Αμπελόκηποι, Τηλ: 210 64 22 437
Κυριάκος Παναγόπουλος, Bάκχου 2 , Βάρη, Τηλ: 210 96 53 757
Traditional Wing Chun Kung Fu Association in Greece, Καλύμνου 64, Βούλα, 210 8990093

Τζούντο

Η ευγενής πολεμική τέχνη

 

Τα ιδεογράμματα που γράφουν την ονομασία του αθλήματος δείχνουν αυτό που στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει: (JU) το δρόμο (DO) «το δρόμο της ηπιότητας. Το Τζούντο αποτελεί ένα άθλημα που βασίζεται στην πρακτική και τη μέθοδο της ευγένειας. Ο κάθε τζουντόκα υποχωρεί στη δύναμη του αντιπάλου του, προσαρμοζόμενος σε αυτήν και χρησιμοποιώντας την προς όφελός του.

Ο Τζίγκορο Κάνο, «πατέρας» του Τζούντο είχε πει το 1947: «Αν αντισταθώ όταν ένας δυνατότερος άντρας με σπρώχνει με όλη του τη δύναμη απλά θα νικηθώ. Αν, αντί να αντισταθώ, οπισθοχωρήσω, τότε αυτός θα χάσει την ισορροπία του και φυσιολογικά θα σκύψει μπροστά, στην κατεύθυνση προς την οποία σπρώχνει. Αν εγώ χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ώθησής του και καθώς χάνει την ισορροπία του εφαρμόσω μια τεχνική είναι αρκετά πιθανό να τον ανατρέψω. Να ένα παράδειγμα, πολύ απλό, για το πώς ένας αγωνιζόμενος μπορεί να νικήσει υποχωρώντας στη δύναμη του αντιπάλου του. Σε αυτό έγκειται και η αρχή της ευγένειας».

Που μπορείτε να κάνετε:

Α.Ο. Ιλίου, Κλυταιμνήστρας 17, Ιλιον
Αθλητικός Σύλλογος Τζούντο Καλλιθέας, Αριστοτέλους 14,
Καλλιθέα
Αona- Judo Αργυρούπολη, Τριπόλεως 1, Αργυρούπολη
Dojo Club, Αγίου Βασιλείου 196, Περιστέρι
Κ.Π.Τ. Martial Arts Club, Χελμού 7, Ηρακλειο
Ομιλος Τζούντο Ν. Φιλαδέλφειας, Λεωφόρος Δεκελείας 126, Νεα Φιλαδέλφεια

Das Street Fighting

Απλά και πρακτικά

 

Το Das Street Fighting είναι μία σύγχρονη, απλή, ρεαλιστική και ασφαλής μέθοδος αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας. Παρουσιάστηκε και αναγνωρίστηκε επίσημα το 1999. Περιλαμβάνει τεχνικές και στοιχεία από διάφορες σύγχρονες και παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, όπως Choi Kwang-Do, Ju-Jitsu, Kick-Boxing. Η μέθοδος περιλαμβάνει χτυπήματα και λακτίσματα βασισμένα στη σύγχρονη βιομηχανική επιστήμη. Ο μέσος άνθρωπος μαθαίνει να δίνει χτυπήματα μεγάλης ισχύος.

Που μπορείτε να κάνετε:

Κεντρική σχολή: Αμερικής 6, 7ος όροφος, Κολωνάκι,  Τηλ. 210-3815540. 

Krav Maga

Επίθεση χωρίς κανόνες

 

Το Krav Maga είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας και μάχης που επινόησαν οι Ισραηλινοί για τα δύσκολα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε από τον Imi Lichtenfeld, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας στον Ισραηλινό στρατό. Σκοπός του είναι (και) η αυτοάμυνα, ωστόσο αποτελεί καθαρά επιθετική τέχνη και όχι αμυντική καθώς χαρακτηριστικό του είναι ότι στη μάχη «δεν υπάρχουν κανόνες».  

Που μπορείτε να κάνετε:

Υψούντος 6, Περιστέρι (Ιωάννης Παπαβλαχόπουλος). Τηλ: 5711252
Εθνάρχου Μακαρίου 31, Περιστέρι. (Στέλλα Χριστοδουλάκη). Τηλ: 6945819741
Λ. Βάρης 16, Βάρη (Γιώργος Ζαντιώτης). Τηλ: 9657389
Power Tactics School, (Χαλκιάς Γιώργος), Μενελάου και Ερμιόνης 61, Ίλιον Τηλ: 6948660440
Άμμιλα, Ανδρομάχης και Ιφιγενείας, Καλλιθέα. (Στάθης Συμεών) Τηλ: 9511375 

Η Μάρα Κρητικού είναι δημοσιογράφος, personal trainer και fitness editor του Mama365

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v