«Η μητρότητα δεν έχει ωράριο, ούτε μπορείς να πάρεις ρεπό επειδή κουράστηκες»

«Η μητρότητα δεν έχει ωράριο, ούτε μπορείς να πάρεις ρεπό επειδή κουράστηκες»

Πριν γίνεις μαμά, όλοι σου λένε πως η μητρότητα είναι υπέροχη, πως θα είσαι όλη μέρα τρισευτυχισμένη με το μωράκι σου και πως η ζωή με το μωρό θα είναι παραμυθένια. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η μητρότητα είναι όντως υπέροχη, αλλά μερικές φορές σε κάνει να λυγίζεις...

«Αναρωτιέμαι αν πρέπει να ανεβάσω αυτή την ανάρτηση στο Facebook. Στην αρχή δεν ήθελα να τη δημοσιεύσω επειδή ντρέπομαι που είμαι μια νέα μαμά και αντί να γελάω συνέχεια όπως μου είπαν ότι θα κάνω, κλαίω. 

Μετά, όμως, σκέφτηκα πως ίσως δεν είμαι η μόνη εξαντλημένη μάνα στον κόσμο. Ίσως θα μπορούσε να τη διαβάσει κάποια άλλη μητέρα εκεί έξω που είναι εξίσου κουρασμένη και καταρρακωμένη με μένα.  

Πολλοί άνθρωποι με ρωτάνε πώς μπορώ να συνδυάζω τη μητρότητα με τη δουλειά και το νοικοκυριό, και η απάντησή μου είναι «δύσκολα». Ειλικρινά, υπάρχουν μέρες που κάνω όλα όσα πρέπει κλαίγοντας... 

Συνήθως η μητρότητα παρουσιάζεται σαν κάτι ειδυλλιακό, σαν να είναι όλα τέλεια, αλλά αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Υπάρχουν μέρες που κυλούν αβίαστα και η ευτυχία πλημμυρίζει την καρδιά σου, αλλά υπάρχουν και μέρες που όλα πάνε στραβά. Το μωρό ουρλιάζει χωρίς λόγο, η δουλειά μένει πίσω, τα πιάτα περιμένουν στοίβες στον νεροχύτη και τα νεύρα σου είναι σπασμένα σε χίλια κομμάτια!

Αυτές τις ημέρες, απλά κλαίω ασταμάτητα. 

Κλαίω ενώ ταΐζω το μωρό μου, ενώ το έχω αγκαλιά ή ενώ πλένω τα ρούχα του. Τα κάνω όλα κλαίγοντας γιατί δεν έχω άλλη επιλογή. Η μητρότητα δεν είναι μια δουλειά με ωράριο 9- 5 από την οποία μπορείς να πάρεις ρεπό επειδή κουράστηκες. 

Κι όταν η μέρα είναι δύσκολη, πρέπει να εστιάζεις στο ότι αύριο όλα θα είναι καλύτερα. Αντί να πελαγώνεις με τα προβλήματα του τώρα, να σκέφτεσαι πως σύντομα το μωρό σου θα σου χαμογελάσει και οι μαύρες σκέψεις θα εξαφανιστούν. Επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις και άσε τα υπόλοιπα στην άκρη. 

Όταν οι μέρες είναι δύσκολες, κλάψε. Άσε τα συναισθήματά σου να εκτονωθούν. Δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς που είσαι ειλικρινής, το κλάμα είναι ανθρώπινο. Συνέχισε να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου όχι για να είσαι τέλεια, αλλά για να είσαι αληθινή. Αυτό θα εκτιμήσει το παιδί σου. Αυτό θέλει από σένα. Τον αληθινό σου εαυτό που κάνει λάθη αλλά η αγάπη του είναι αδιαπραγμάτευτη». 

Ελεύθερη μετάφραση από mothrly

v