«Το παιδί σου δεν είναι ο κολλητός σου»

«Το παιδί σου δεν είναι ο κολλητός σου»

Κάποιες φορές, θα θέλαμε τα παιδιά να μοιράζονται μαζί μας όλα τα μυστικά τους, να θέλουν να είναι συνέχεια μαζί μας και να μην θυμώνουν κάθε φορά που θέτουμε έναν νέο κανόνα στο σπίτι. Ο ρόλος μας, όμως, δεν είναι αυτός. Ο ρόλος του γονιού είναι να βάζει ξεκάθαρα όρια και να βοηθάει το παιδί να νιώθει ασφάλεια. Και όπως λέει και σε ανάρτηση του ο συγγραφέας πατήρ Λίβυος, αν ο γονιός είναι φίλος τότε ποιος θα είναι ο γονιός;

«Αν ο γονιός είναι φίλος τότε ποιος θα είναι ο γονιός;

Στην προσπάθεια μας να αρνηθούμε την ευθύνη του γονέα επιζητούμε την φιλία των παιδιών μας. Τα παιδιά όμως έχουν ανάγκη τον ρόλο και την παρουσία του γονέα. Φίλους θα κάνουν στο σχολείο και την γειτονιά, γονείς όμως δεν πρόκειται να ξαναβρούν.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την οικειότητα με τους γονείς τους. Να μπορούν να μοιράζονται τις επιθυμίες, τους φόβους, τα συναισθήματά τους και όλα αυτά που είναι σημαντικά στο δικό τους μικρόκοσμο.

Έχουν ανάγκη να νιώθουν απέναντί τους ένα γονιό που δεν είναι ψυχρός ή απόμακρος και δεν επικοινωνεί μαζί τους μόνο με απαγορεύσεις ή το λεγόμενο "κήρυγμα". Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι βοηθητικό για τα παιδιά να είναι φίλοι με τους γονείς τους, τουλάχιστον όχι με τη στενή έννοια του όρου. Ένα τέτοιο "μπέρδεμα" ρόλων είναι ικανό να αποσταθεροποιήσει ένα παιδί και να το γεμίσει με ανασφάλεια.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από την οριοθέτηση των γονιών. Ακόμα κι αν δείχνουν επιφανειακά ότι αντιδρούν απέναντι σε αυτή, κατ’ ουσία το βιώνουν ως μία ένδειξη φροντίδας.

Οπότε ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς σε συνδυασμό με αγάπη και αποδοχή είναι ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώσει ένα παιδί....».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v