Νεογέννητο στο υπνοδωμάτιο = κομμένο το σεξ;

Νεογέννητο στο υπνοδωμάτιο = κομμένο το σεξ;

Το σεξ με το νεογέννητο στο δωμάτιο αποτελεί έναν σοβαρό προβληματισμό για τους νέους γονείς, των οποίων οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι θεωρούν πως όταν το παιδί είναι τόσο μικρό δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο δωμάτιο και άρα δεν υπάρχει φόβος να τραυματιστεί ψυχικά. Κάποιοι άλλοι, όμως, θεωρούν την ερωτική συνεύρεση του ζευγαριού με το νεογέννητο στο δωμάτιο μέχρι και κακοποιητική. Τι λένε όμως οι ειδικοί;

«Είναι απολύτως φυσιολογικό»

«Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το σεξ με τον σύντροφό σας ενώ το μωρό σας κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο είναι απολύτως, απολύτως φυσιολογικό», λέει ένας ειδικός στο Is This Normal και συνεχίζει:

«Στην πραγματικότητα, είναι μια πράξη που θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους και ισορροπημένους γονείς. Λάβετε υπόψη ότι το νεογέννητό σας μπορεί (και θα) κοιμηθεί ανενόχλητο από τους πιθανούς ήχους. Εκτός από αυτό, όμως, τα νεογέννητα και γενικά τα μωρά δεν κατανοούν την έννοια του σεξ και της οικειότητας. Ακόμα κι αν το μωρό σας ήταν ξύπνιο ενώ κάνατε σεξ, δεν θα είχε απολύτως καμία ιδέα για το τι συνέβαινε. Αν για παράδειγμα σας δει κατά λάθος, η εικόνα δεν θα καταγραφεί στον εγκέφαλό του.

Ωστόσο, το αν τελικά θα το τολμήσετε ή όχι είναι αποκλειστικά δική σας απόφαση. Το παν είναι να νιώθετε άνετα και να το απολαύσετε». 

«Δεν είναι τρομερό να κάνετε σεξ με το μωρό στο δωμάτιο»

H Δρ. Logan Levkoff,  σύμβουλος σχέσεων και σεξουαλικότητας, επίσης τάσσεται υπέρ του να κάνουμε σεξ στο ίδιο δωμάτιο με το νεογέννητο. Συγκεκριμένα, δηλώνει: 

«Αν επιτέλους σας ήρθε η διάθεση για σεξ μετά τον τοκετό, να ξέρετε ότι είναι σπάνιο το μωρό σας να μην βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς. Επομένως, υπάρχει σχεδόν μόνο μία επιλογή: να κάνετε σεξ με το μωρό σας κοντά.

Είναι τρομερό; Όχι. Θα είστε ο πρώτος γονέας που θα κάνει σεξ με ένα μωρό να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο; Σίγουρα όχι. Το καλό νέο είναι πως ειδικά τα νεογέννητα, κοιμούνται σχεδόν συνέχεις και δεν τα ενοχλούν οι χαμηλόφωνοι ήχοι -  συμπεριλαμβανομένων κι αυτών του σεξ.

Αν όμως η ηδέα αυτή σας ενοχλεί, προσπαθήστε να είστε ήσυχοι και γρήγοροι (δηλαδή χωρίς πολλά προκαταρκτικά παιχνίδια) ή αλλάξτε δωμάτιο και πειραματιστείτε σε άλλα μέρη του σπιτιού σας (κουζίνα, μπάνιο, κ.λπ.).

Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι εάν διστάζετε να κάνετε σεξ «μπροστά» στο μωρό σας, ίσως έχετε μια γενικότερη δυσκολία να συνδεθείτε συναισθηματικά με το σύντροφο ή αργότερα με το παιδί σας.

Σε κάθε περίπτωση, να είστε ευγενικοί και ειλικρινείς μεταξύ σας, χωρίς να πιέσετε ο ένας τον άλλον να κάνει κάτι με το οποίο δεν νιώθει άνετα. Εξάλλου, όσο πιο καλά επικοινωνείτε η σχέση σας θα είναι πιο σταθερή και εσείς πιο καλοί στο ρόλο του γονέα». 

«Δεν τραυματίζει τα νεογέννητα αυτή η εμπειρία»

«Είναι σύνηθες οι γονείς να κάνουν έρωτα στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό;» ρώτησαν έναν ειδικό στο Beingthe Parent και πήραν την εξής απάντηση: 

«Ως επιστήμονας και γονέας, πιστεύω ότι, ενώ μπορεί να μην είναι μια «ιδανική» κατάσταση, σίγουρα δεν ισοδυναμεί με κακοποίηση παιδιών. Επιπλέον, μια σουηδική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 1 στις 3 μητέρες κάνει σεξ όταν το νεογέννητο κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο λόγω έλλειψης χώρου ή ιδιωτικότητας. 

Ωστόσο, αν και δεν πρόκειται για κακοποίηση παιδιών, εάν ένα παιδί γίνει μάρτυρας των γονιών του να κάνουν σεξ, μπορεί να επηρεάσει την ψυχή τους. Το μέγεθος και οι συνέπειες αυτής της επίδρασης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του παιδιού. Τα μωρά κάτω του ενός έτους, και ειδικά τα νεογέννητα, δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και άρα δεν τραυματίζονται από αυτή την εμπειρία. 

v