Πώς να μετατρέψετε το βρεφικό δωμάτιο σε παιδικό με βάση τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Πώς να μετατρέψετε το βρεφικό δωμάτιο σε παιδικό με βάση τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Επιτέλους ήρθε η μεγάλη ώρα! Το μωράκι σας μεγάλωσε αρκετά και είναι πλέον έτοιμο να έχει ένα δωμάτιο, όπου θα μπορεί να εξερευνήσει, να παίξει και να το «νιώσει» δικό του. 

Ο χώρος πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τι αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού, γι' αυτό και οι περισσότεροι γονείς σήμερα στρέφονται προς τη μέθοδο Μοντεσσόρι για να το πετύχουν. Αν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, μην αγχώνεστε! Παρακάτω θα βρείτε 5 tips που θα σας βοηθήσουν πολύ.

Χαμηλό παιδικό κρεβάτι

Η Μαρία Μοντεσσόρι πίστευε ότι τα παιδιά, ακόμη και τα νηπιάκια, πρέπει να κοιμούνται σε χαμηλά κρεβάτια καθώς αυτό τους δίνει περισσότερη ανεξαρτησία και ελευθερία κινήσεων από μικρή ηλικία, δύο σημαντικές αρχές της Μοντεσσόρι. Όπως σε κάθε χώρο όπου το παιδί σας θα μείνει χωρίς επίβλεψη, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το περιβάλλον του είναι ασφαλές - σε περίπτωση που σηκωθεί τη νύχτα.

Μικρή παιδική ντουλάπα

Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να επιτρέψετε σε ένα μικρό παιδί να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε μια ντουλάπα γεμάτη ρούχα και να περιμένετε όχι μόνο να είναι σε θέση να διαλέξει από τόσες πολλές επιλογές, αλλά και να επιλέξει κάτι κατάλληλο για τον καιρό. Γι' αυτό προτιμήστε μικρές σε μέγεθος ντουλάπες, τις οποίες το μικρό σας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο. 

Καλαθάκια αποθήκευσης

Τα καλάθια είναι ιδανικά για την οργάνωση του δωματίου του παιδιού σας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση βιβλίων, ρούχων ή παιχνιδιών. Το να έχει το παιδί σας ένα μέρος για να βάζει τα πράγματά του όταν τελειώνει το παιχνίδι του βοηθάει να διατηρείται ο χώρος τακτοποιημένος και φυσικά του δίνει μια αίσθηση ανεξαρτησίας.

Bιβλιοθήκη στο ύψος του παιδιού

Η δημιουργία ενός απλού χώρου ανάγνωσης στο υπνοδωμάτιό των παιδιών μπορεί να βοηθήσει στη μετάβαση από το ενεργό παιχνίδι σε μια πιο ήρεμη δραστηριότητα, όπως το «διάβασμα». Το μικρό σας θα μπορεί να διαλέξει μόνο του ένα βιβλίο, καθώς θα μπορεί να δει το εξώφυλλο του βιβλίου, σε αντίθεση με τη ράχη του.

Όπως ισχύει και με τα παιχνίδια, η τακτική εναλλαγή των βιβλίων που εκτίθενται στο ράφι θα κρατήσει το ενδιαφέρον του παιδιού σας αμείωτο και θα το προσελκύσει στον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Mικρό γραφειάκι

Ένα χαμηλό τραπεζάκι στη μέση του δωματίου είναι πολύ λειτουργικό και πολύ πιο... ωραίο στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Εκεί θα μπορεί να παίξει, να διαβάσει ή ακόμα και να φάει το σνακ του.

Πηγή: mother.ly

v