Generation Ζ: η γενιά των παιδιών μας που ήρθε για να αλλάξει τον κόσμο

Generation Ζ: η γενιά των παιδιών μας που ήρθε για να αλλάξει τον κόσμο

Στη Generation των Z, γνωστή και ως iGeneration, Μετά-Millennials, Quaranteens, ή OnlineSchoolteens, ανήκουν τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1994 και 2015 και ήρθαν για να αλλάξουν τον κόσμο! Καλώς ή κακώς, ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά μας σε σχέση με τον τρόπο που μεγάλωσαν όλες οι προηγούμενες γενιές έχει δραστικές και πολυεπίπεδες διαφορές που, τελικά, θα κάνουν την έκπληξη (καλή ή κακή θα το δείξει η ιστορία, αλλά μάλλον το πρόσημο θα είναι θετικό).

Δεν γνώρισαν τον κόσμο πριν τα κινητά

H Generation Z είναι η πρώτη γενιά ανθρώπων που δεν γνώρισαν ή δεν θυμούνται τη ζωή χωρίς smartphone, φορητούς υπολογιστές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι, μάλιστα, κατηγορούν την Gen Z πως είναι υπερβολικά εξαρτημένη από το κινητό της τηλέφωνο. Φωτογραφίζουν το φαγητό του πριν το φάνε, στολίζονται μέσα στο σπίτι απλά και μόνο για μια selfie, επεκτείνων τον κοινωνικό τους κύκλο μέσα από το διαδίκτυο και μοιράζονται με μεγάλη ευκολία προσωπικές τους στιγμές. Είναι, όμως, τόσο κακό αυτό; 

Τα πρώτα δείγματα που μας έχει δώσει αυτή η γενιά είναι πως εκμεταλλεύτηκαν πλήρω την τεχνολογία και κατάφεραν να δημιουργήσουν παγκόσμια κινήματα όπως το #MeToo ή να ιδρύσουν κερδοφόρες εταιρείες σε πολύ μικρή ηλικία. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι νέοι της Gen Ζ είναι ακόμα ανήλικοι, το μέλλον της τεχνολογίας φαντάζει εντυπωσιακό!

Ζουν έναν κόσμο που συνδέεται!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, μας απέδειξαν ότι τελικά ο κόσμος δεν είναι τόσο μεγάλος όσο νομίζαμε παλιά. Τα παιδιά μας, έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με ξένες κουλτούρες, άλλους πολιτισμούς, ειδήσεις από όλο τον πλανήτη και κοινωνικά ζητήματα που άλλοτε δεν παίρναμε χαμπάρι. 

Αυτό τα βοηθάει να είναι πιο ανοιχτόμυαλα, να δέχονται το διαφορετικό, να αποκηρύττουν οτιδήποτε εθνικιστικό ή ρατσιστικό και τελικά να στηρίζουν το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να είναι ο εαυτός του (αρκεί να μην ενοχλεί τους άλλους). Έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή και να φτιάξουν έναν κόσμο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποδέχεται την LGBTQ+ κοινότητα, δεν κρίνει από την εμφάνιση, στηρίζει έμπρακτα την ισότητα των φύλων, και πολλά πολλά ακόμα. 

Οι προηγούμενες γενιές που δεν μεγαλώσαμε έτσι, συχνά τρομάζουμε τόσο από το διαφορετικό, όσο και από τις απότομες αλλαγές. Ωστόσο, πριν επικρίνουμε τη νέα γενιά για τις επιλογές της, καλό θα ήταν να τη μιμηθούμε την ελευθερία της σκέψης της. 

Νοιάζονται για τον πλανήτη

Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τη Gen Z ότι ανησυχεί πολύ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η γρήγορη πρόοδος και οι ενέργειες των προηγούμενων γενεών είχαν ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων, έναν ωκεανό γεμάτο από πλαστικά και πολλά καμένα δάση, όλα στο όνομα της ανάπτυξης. 

Τις συνέπειες των πράξεών μας, όμως, δεν θα τις υποστούμε εμείς αλλά τα παιδιά μας. Η Gen Z θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα δικά μας λάθη και γι' αυτό, όχι μόνο έχει μεγαλύτερη επίγνωση για το περιβαλλοντικό κόστος της συμπεριφοράς της, αλλά αντιμετωπίζει τη διάσωση του πλανήτη ως βασική προτεραιότητα.

Αυτό αποτυπώνεται έμπρακτα και στον τρόπο ζωής της. Οι νέοι μεγαλώνουν ανακυκλώνοντας, αποφεύγουν τις επεξεργασμένες τροφές, επιλέγουν βιολογικά προϊόντα, παίρνουν μέρος σε δράσεις για το κλίμα και συμμετέχουν σε παγκόσμιες απεργίες κατά εταιρειών που μολύνουν το περιβάλλον. 

Εκπαιδεύονται αλλιώς… 

Λέγεται ότι η Gen Z ήταν σε καλό δρόμο για να γίνει η πιο μορφωμένη γενιά από ποτέ, αλλά η πανδημία του Covid-19 της έβαλε τρικλοποδιά με το κλείσιμο των σχολείων και την τηλεκπαίδευση. Ακόμα κι έτσι, όμως, αυτή η γενιά έχει την ευκαιρία να μορφωθεί με πιο ενδιαφέροντες και ελκυστικούς τρόπους. Οι εκπαιδευτικοί, αν έχουν όρεξη και θέληση, χρησιμοποιούν καινοτόμα μέσα εκπαίδευσης όπως podcast ή βίντεο, ενώ παράλληλα αντικαθιστούν τα απαρχαιωμένα συστήματα με έναν βιωματικό τρόπο μάθησης, βασισμένο περισσότερο στην πράξη και λιγότερο στη θεωρία. 

… και δουλεύουν αλλιώς!

Οι νέοι που γεννήθηκαν κοντά στο 1994, κοντεύουν τα 30 και έχουν ήδη αποδείξει πως, μεταξύ όλων των άλλων, εργάζονται διαφορετικά από εμάς. Αρκετοί έχουν επιλέξει να ταξιδεύουν με ένα σακίδιο στην πλάτη και παράλληλα να δουλεύουν από τον υπολογιστή τους (οι λεγόμενοι «ψηφιακοί νομάδες»). 

Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά αυτής της γενιάς έγκειται αλλού: δεν ζουν για να δουλεύουν όπως εμείς, αλλά δουλεύουν για να ζουν. Δεν κάθονται απλήρωτες υπερωρίες, δεν ανέχονται τις προσβολές και την εκμετάλλευση και, συχνά, προτιμούν μια εργασία με λιγότερα χρήματα και καλύτερες συνθήκες παρά μια ακριβοπληρωμένη θέση που τους στερεί την προσωπική τους ζωή. 

Αν συμπεριφέρονται έτσι οι μεγαλύτεροι της Gen Z, οι νεότεροι που σήμερα είναι 8 ετών, μάλλον θα φέρουν τα πάνω κάτω στην εργασία! Το ευχόμαστε και το ελπίζουμε, καθώς ο στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε ευτυχισμένους ανθρώπους που θα εξισορροπούν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή, και όχι σύγχρονους «σκλάβους» που θα δουλεύουν ατελείωτες ώρες με αντάλλαγμα υλικά αγαθά. 

Δεν κάνουν κοινωνικές διακρίσεις

Κάτι ακόμα που την ξεχωρίζει από εμάς, είναι πως το κοινωνικό στάτους και το επάγγελμα του άλλου δεν είναι αρκετά για να τον χαρακτηρίσουν. Με λίγα λόγια, δίνουν σημασία στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά και όχι στα πορτοφόλι ή τον τίτλο. Γενικά, αν κάποιος μπορεί να σώσει τον κόσμο είναι ένας αρκετά μορφωμένος ιδεαλιστής με κοινωνικές ευαισθησίες και έμφυτη δικαιοσύνη - δηλαδή, η Gen Z. 

Πηγή: blog.123rf.com

v