Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε ηλικία 80 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε ηλικία 80 ετών

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, συζύγου του μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη απεβίωσε χθες, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, ύστερα από νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ήταν 80 ετών και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ήταν αφιερωμένο στην κοινωνική προσφορά, γεγονός που την κατέστησε προσωπικότητα-σύμβολο της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα.

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα.

Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων δεδομένων, όπως παρουσιάστηκαν στις 23/2/2022 στην τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στα 32 χρόνια της λειτουργίας του (έως το 2022), ο Σύλλογος είχε διαθέσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου στην Ελλάδα. Με στόχο να πετύχει την πλήρη θεραπεία από τον καρκίνο σε αναλογία 4 στα 4 από τα πάσχοντα παιδιά, ενώ έως σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έχουν σωθεί περισσότεροι από 1.000 καρκινοπαθείς ανήλικοι.

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Μέλος της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών,  ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, καθώς και Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», μεταξύ άλλων.

Πηγή: protothema.gr

v