Μαμάδες, μην απολογείστε ΠΟΤΕ για αυτούς τους 10 λόγους

Μαμάδες, μην απολογείστε ΠΟΤΕ για αυτούς τους 10 λόγους

Οι νέες μαμάδες έρχονται συχνά αντιμέτωπες με την σκληρή κριτική και τα κακόβουλα σχόλια είτε ανθρώπων που γνωρίζουν προσωπικά είτε αγνώστων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν πέσεις στην παγίδα και γεμίσεις ενοχές, μάθε ότι για τους παρακάτω 10 λόγους, δεν πρέπει ΠΟΤΕ να νιώσεις άσχημα και να απολογηθείς:

Για τον τρόπο που γέννησες

Αν γεννήσετε με καισαρική, πιθανών να σας που ότι επιλέξατε τον εύκολο δρόμο ή πως δεν είστε λιγότερο μαμά από τις γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό. Αν πάλι γεννήσετε φυσιολογικά, θα σας πουν ότι δεν δεν ξέρετε τι πάει να πει πόνος, επέμβαση και ρίσκο στον τοκετό. Όπως και να γεννήσατε, μην δίνετε σημασία σε κανέναν. Η επιλογή είναι δική σας και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι τραβήξατε μέχρι να έρθει στον κόσμο το αγγελούδι σας (και να σας αποζημιώσει για όλα). 

Για το πώς και πότε ταΐζεις το μωρό σου

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας πει πώς να ταΐσετε το μωρό σας. Δεν χρειάζεται να απολογηθείτε σε κανέναν επειδή δεν θηλάζετε, επειδή θηλάζετε ενώ το παιδί σας είναι πάνω από 2 ετών ή επειδή θηλάζετε δημόσια! Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς τις ανάγκες του μωρού σας, γι' αυτό κλείστε τ' αυτιά σας, σε όλους τους άλλους εκτός από τον παιδίατρό σας, διώξτε τις ενοχές και κάντε αυτό που θεωρείτε καλύτερο. 

Για το ότι δεν έχεις «αρκετά χρήματα»

«Τι τα ήθελε δυο παιδιά αφού δεν μπορεί να τα στείλει σε ιδιωτικό;». «Καλά, με περσινά ρούχα τα έστειλε σχολείο;». Είναι μερικές μόνο φράσεις που μπορεί να ακούσεις από γονείς με μεγαλύτερη οικονομική άνεση από σένα. Εσύ, όμως, ξέρεις πως το παιδί σου δεν χρειάζεται πολλά υλικά αγαθά για να μεγαλώσει σωστά. Αρκεί η αγάπη και η φροντίδα που του δίνεις, καθώς και τα εφόδια για να κατακτήσει αργότερα τους στόχους του. 

Για το ότι χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου

Η καραμέλα πως η μάνα πρέπει να γίνεται θυσία για τα παιδιά της και να μην ξεκουράζεται ποτέ, είναι παλιομοδίτικη και... αντιπαιδαγωγική! Για να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου, πρέπει να είσαι ξεκούραστη, ήρεμη και χαλαρή. Για να τα πετύχεις όλα αυτά, πρέπει να αφιερώνεις και λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Την επόμενη φορά που θα πας βόλτα με τις φίλες σου, στο μάθημα πιλάτες ή θα αράξεις στο κρεβάτι σου χωρίς να κάνεις τίποτα, μην νιώσεις άσχημα και μην δικαιολογηθείς σε κανέναν. 

Για το ότι το σπίτι σου φαίνεται ακατάστατο

Δεν θα γίνεις ξαφνικά τεμπέλα, άχρηστη ή κακή μαμά επειδή υπάρχουν πεταμένα παιχνίδια στο πάτωμα και βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη. Η φροντίδα των παιδιών είναι από μόνη της μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, οπότε μην κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή δεν προλάβατε να σιδερώσετε ή να ξεσκονίσετε. Κι αν έρθει κάποιος απρόσκλητος επισκέπτης, μην νιώσετε την ανάγκη να απολογηθείτε για το ακατάστατο σπίτι σας. Έτσι είναι τα παιδιά! 

Για το ότι έχεις... τα χάλια σου

Δεν έχεις χρόνο να λουστείς, να βαφτείς ή να πας στο κομμωτήριο. Δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς την άνετη φόρμα σου και, στην τελική, δεν σε νοιάζει καθόλου αν δείχνεις γοητευτική ή όχι! Γιατί, λοιπόν, να απολογηθείς στη γειτόνισσα ή τον μανάβη που θα κοιτάξουν επικριτικά την εμφάνισή σου; Δεν τους χρωστά καμία εξήγηση, κατανοητό; 

Για το ότι αργείς στα ραντεβού σου

Το να προσπαθεί κανείς να ετοιμαστεί σε ένα σπίτι με παιδιά, είναι σα να εκπαιδεύεται για τον Μαραθώνιο, έχοντας τριγύρω του μικροσκοπικά Minions να του βάζουν διαρκώς τρικλοποδιές! Όσο νωρίς κι αν ξεκινήσεις να ετοιμάζεσαι, δεν καταφέρνεις ποτέ να φτάσεις στην ώρα σου στα ραντεβού σου. Πάντα κάποιος θα κλάψει, θα βραχεί, θα θέλει άλλαγμα ή να παίξει με τα lego του....  

Για το ότι δεν νιώθεις συνέχεια ευτυχισμένη

Σου είχαν πει πως, όταν θα γίνεις μαμά, θα είσαι χαρούμενη κι ευτυχισμένη! Ξέχασαν, όμως, να διευκρινίσουν ότι η ευτυχία και η χαρά δεν είναι διαρκείας. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πλήρης κι άλλες που νιώθεις πιο κενή από ποτέ. Η μητρότητα σου χαρίζει υπέροχες στιγμές, αλλά δεν είναι όλα ρόδινα. Έχεις κάθε δικαίωμα να νιώθεις κατάκοπη, θλιμμένη, εξαντλημένη, θυμωμένη, μόνη, ή ό,τι άλλο θες. Κανείς δεν θα μπει δερβέναγας στα συναισθήματά σου! 

Για το ότι χρειάζεσαι βοήθεια

Ίσως νόμιζες πως, όταν θα γίνεις μαμά θα σε οδηγεί το μητρικό ένστικτο και θα κάνεις τα πάντα τέλεια! Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική καθώς το πώς θα φροντίσεις ένα παιδί είναι μια γνώση που αποκτάς σταδιακά, με τη βοήθεια και τις συμβουλές των πιο έμπειρων μαμάδων. Μην ντρέπεσαι, λοιπόν, να ζητήσεις βοήθεια. Τη χρειάζεσαι τόσο εσύ όσο και το παιδί σου. 

Για το ότι γκρινιάζεις!

Σταματώ να απολογούμαι για την γκρίνια μου
Η μητρότητα είναι δύσκολη. Αν κανείς σας πει κάτι άλλο, μάλλον ψεύδεται. Οι περισσότερες μαμάδες υποφέρουν από έλλειψη ύπνου, έχουν τρομερές ανασφάλειες με το σώμα τους, μηδενικό προσωπικό χρόνο και πολλές δεν προλαβαίνουν να κάνουν μπάνιο για μέρες. Και παρόλο που τα παιδιά μας αξίζουν όλα τα παραπάνω, δικαιούμαστε κι εμείς πού και πού να γκρινιάζουμε!

Πηγή: brightside.me

v