Πώς τα παιδικά μας τραύματα επηρεάζουν τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας

Πώς τα παιδικά μας τραύματα επηρεάζουν τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας

Δυστυχώς, τα τραυματικά βιώματα στην παιδική ηλικία έχουν μακροχρόνιες συνέπειες, καθώς επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, τα συναισθήματα, το πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους, την θεώρησή μας για τον κόσμο, αλλά και το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Πριν από μερικά χρόνια στη σελίδα του Facebook, The Fellow Empath, είχε κυκλοφορήσει ένα το εξής κείμενο:

«''Οι γονείς μου με χτυπούσαν όταν ήμουν παιδί και δεν έπαθα τίποτα'', είπε ο άντρας τον οποίον η πρώην σύντροφός του τον κατήγγειλε για σωματική βία.

''Όταν ήμουν παιδί με άφηναν να κλαίω μόνος μου μέχρι να κοιμηθώ και ήταν τόσο άσχημο που δεν έβγαινα πια από το δωμάτιο μου '', είπε ο άντρας που περνά πολλές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα, υποφέροντας από αυπνίες.

"Με τιμωρούσαν ως παιδί και είμαι καλά", είπε ο άντρας που, κάθε φορά που κάνει λάθος, αντιμετωπίζει τον εαυτό με περιφρόνηση, ως μια μορφή αυτό-τιμωρίας.

''Ως παιδί, με χτυπούσαν για να μάθω'' είπε η γυναίκα που ακόμα δεν καταλαβαίνει γιατί όλοι οι σύντροφοι που επιλέγει καταλήγουν να είναι επιθετικοί .

''Όταν γινόμουν ιδιότροπη ως παιδί, ο πατέρας μου με κλείδωνε σε ένα δωμάτιο μόνη μου'', είπε η κοπέλα που υποφέρει από άγχος και έχει κλειστοφοβία.

"Οι γονείς μου, όταν ξεσπούσα, μου έλεγαν ότι θα με παρατήσουν ή θα με δώσουν σε κάποιον ξένο. Δεν έπαθα και τίποτα...'', είπε η γυναίκα που προσεύχεται να βρει την αγάπη και έχει συγχωρήσει τις επαναλαμβανόμενες απιστίες του συντρόφου της , ώστε να μην νιώσει εγκατάλειψη.

''Ένα βλέμμα των γονιών μου αρκούσε για να υπακούσω'' είπε η γυναίκα που φοβάται όποιον έχει εξουσία.

''Ως παιδί, με χτυπούσαν και σήμερα είμαι καλός άνθρωπος και σωστός επαγγελματίας'', είπε ο άντρας που οι γείτονές του τον κατήγγειλαν στην αστυνομία ότι μεθυσμένος κλωτσούσε /πετούσε /χτυπούσε πράγματα και φώναζε στη γυναίκα του.

''Οι γονείς μου με ανάγκαζαν να μελετώ και να ακολουθήσω μια καριέρα που θα μου απέφερε χρήματα και ορίστε! Είμαι μια χαρά!'', είπε ο άντρας που ονειρεύεται την Παρασκευή κάθε μέρα επειδή είναι απελπισμένος με τη δουλειά.

''Όταν ήμουν μικρή , με ανάγκαζαν να κάθομαι στο τραπέζι μέχρι να τελειώσω όλο το φαγητό'' είπε η γυναίκα που δεν καταλαβαίνει γιατί δεν μπορεί να έχει μια υγιή σχέση με το φαγητό και έχει διατροφικές διαταραχές.

''Ευχαριστώ τη μαμά και τον μπαμπά μου για κάθε τιμωρία, γιατί, αν δεν το έκαναν, ποιος ξέρει που θα είχα καταλήξει'', είπε ο άντρας που δεν μπόρεσε ποτέ να έχει μια υγιή σχέση στη ζωή του και του οποίου ο γιος κρύβεται,  λέγοντας ψέματα συνεχώς γιατί τον φοβάται .

Και κάπως έτσι περνάμε όλοι οι υπόλοιποι τη ζωή μας, ακούγοντας ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι είναι καλοί άνθρωποι χωρίς τραύματα, αλλά παραδόξως σε μια κοινωνία γεμάτη βία και τραυματισμένους ανθρώπους» κατέληγε το κείμενο.

Όσο σκληρά και αν προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από επώδυνες ή επικίνδυνες εμπειρίες, αν εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε ουσιαστική δουλειά με τον εαυτό μας για να θεραπεύσουμε τις πληγές του παρελθόντος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνουμε τεράστια λάθη στην ανατροφή των παιδιών μας.

Πώς μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο;

Αναγνώριση του τραύματος: το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε την ύπαρξη του τραύματος και τον αντίκτυπό του στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, αλλά να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι.

Αναζητήστε υποστήριξη: απευθυνθείτε σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ενταχθείτε σε ομάδες υποστήριξης με κοινά βιώματα και μιλήστε. Ανοίξτε την καρδιά σας.

Μεγαλώστε τα παιδιά σας με ενσυναίσθηση: ως γονείς έχουμε τη δύναμη να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Η ανατροφή των παιδιών μας πρέπει να βασίζεται στην αγάπη, την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό και όχι σε τιμωρητικές μεθόδους.

Αυτοφροντίδα και αυτοαγάπη: μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Αγαπήστε τον άνευ όρων έτσι ώστε να μπορέσετε να αγαπήσετε και τα μικρά σας.

Να θυμάστε ότι η θεραπεία δεν είναι ένας προορισμός, αλλά ένα ταξίδι. Κάθε βήμα που κάνετε για να θεραπεύσετε τα παιδικά σας τραύματα, σας φέρνει πιο κοντά την αυτοπραγμάτωση. 

v