«Η αντικαταθλιπτική αγωγή με βοήθησε να γίνω καλύτερη μαμά»

«Η αντικαταθλιπτική αγωγή με βοήθησε να γίνω καλύτερη μαμά»

Πριν από την γέννηση του τρίτου μας μωρού, όλα στην οικογένειά μας λειτουργούσαν ομαλά. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαμε όλοι προσαρμοστεί με σχετική ευκολία στα νέα δεδομένα. Κατά βάθος ήξερα ότι ο ερχομός ενός παιδιού θα έφερνε τα πάνω κάτω στη ζωή μας, αλλά με τον σύζυγό μου το θέλαμε τόσο πολύ που δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη.

Η γονεϊκότητα ήταν για μένα μια συνεχής διαδικασία ανάπτυξης. Μετά τη γέννηση του πρώτου μου γιου, έμαθα να αφήνω πίσω μου αυτά που πίστευα ότι έπρεπε να κάνω. Μετά το δεύτερο μωρό μου, έμαθα πώς να φροντίζω τον εαυτό μου και να αγαπώ το σώμα μου παρά τις αλλαγές του.

Με φρόντιζα, με αγαπούσα και με περιποιούμουν. Ένιωθα πραγματικά ότι γνώριζα τον εαυτό μου καλύτερα από ποτέ. Ήμουν έτοιμη για τον ερχομό του τρίτου μου παιδιού και είχα την αίσθηση ότι όλα θα πήγαιναν ρολόι. Θα ήταν δύσκολο, αλλά θα τα κατάφερνα...

Μερικούς μήνες αργότερα η ζωή μου άλλαξε δραματικά. Φανταστείτε ένα μωρό που κλαίει ασταμάτητα και δύο νήπια που θέλουν όλη μου την προσοχή.

Η εξάντληση και το άγχος με είχαν φέρει στα όριά μου. Η κατάθλιψη μού είχε χτυπήσει την πόρτα και συνεχώς αναρωτιόμουν πότε θα τελειώσει όλο αυτό...

Πάντα ένιωθα ότι είχα πάρα πολλά να κάνω και δεν είχα αρκετό χρόνο. Άρχισα να αισθάνομαι ελλιπής και κακή μαμά. Όλα όσα είχα μάθει στα πρώτα δύο μου παιδιά δεν μου χρησίμευαν σε τίποτα. Ήμουν απελπισμένη και μόνη.

Ζήτησα βοήθεια - πολλή βοήθεια! Ο υπέροχος σύζυγός μου καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι να είσαι γονιός που μένει στο σπίτι. Είναι πάντα πρόθυμος μετά τη δουλειά να παίξει με τα αγόρια και τα Σαββατοκύριακα με ενθαρρύνει να πηγαίνω βόλτες μόνη μου. Επιπλέον, η μητέρα μου και η ευρύτερη οικογένειά μου είναι εξαιρετικά υποστηρικτικοί.

Ακόμα όμως και με όλη τη βοήθεια από τα αγαπημένα μου πρόσωπα δεν ήμουν καλά. Έπρεπε κάτι να κάνω και να με βγάλω από αυτό τον βούρκο που με έπνιγε συνεχώς.

Μίλησα με την ψυχολόγο μου και αποφασίσαμε να ξεκινήσω τα αντικαταθλιπτικά.

Λίγες εβδομάδες αφότου άρχισα να παίρνω φάρμακα, καθόμουν στο πάτωμα με τα αγόρια μου. Ο ένας μου γιος έφτιαχνε Lego και ο άλλος παζλ. Το μωρό ήταν ξαπλωμένο δίπλα μου και χαμογελούσε στα αδέρφια του. Σκέφτηκα: «Ουάου, λατρεύω τη ζωή μου».

Γι' αυτό παίρνω αντικαταθλιπτικά.

Η φαρμακευτική αγωγή μού έδωσε αρκετό χώρο για να απολαύσω τη ζωή μου.Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα, αλλά τα φάρμακα δίνουν χώρο για χαρά.

Μόλις σήμερα το πρωί και τα τρία αγόρια μου ούρλιαζαν και έκλαιγαν ταυτόχρονα. Κι εγώ ήθελα να ουρλιάξω και να κλάψω. Προφανώς, η φαρμακευτική αγωγή δεν διορθώνει τα πάντα ούτε παρέχει ατελείωτη υπομονή, αλλά είμαι τόσο ευγνώμων για τη βοήθεια που παρέχουν.

Δεν χρειάζονται όλες οι μητέρες φαρμακευτική αγωγή. Εγώ δεν χρειάστηκα μετά τη γέννηση των δύο πρώτων μου αγοριών. Αλλά για οποιονδήποτε λόγο - ορμόνες, άγχος, πανδημία - αυτή τη φορά ο εγκέφαλός μου χρειαζόταν λίγη βοήθεια.

Ξέρω ότι δεν αισθάνονται όλοι ανακούφιση τόσο γρήγορα όσο εγώ. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να δοκιμάσουν πολλά φάρμακα και πολλές δόσεις πριν βρουν το κατάλληλο φάρμακο. Η ιδέα της λήψης φαρμάκων μπορεί να μοιάζει τρομακτική και ίσως ακόμη και σαν να τα παρατάτε, αλλά η αναζήτηση βοήθειας είναι πραγματικά θαρραλέα.

Ολόκληρη η οικογένειά μου επωφελείται από την απόφασή μου.

Πηγή: pregnantchicken.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v