«Δεν φιλάω το παιδί μου για να με φιλήσει κι αυτό, το φιλάω για να φιλήσει το δικό του παιδί»

«Δεν φιλάω το παιδί μου για να με φιλήσει κι αυτό, το φιλάω για να φιλήσει το δικό του παιδί»

To ζητούμενο για έναν γονέα είναι να δίνει στο παιδί του όσα μπορεί από την καρδιά του, χωρίς να περιμένει ανταπόδοση. Να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του όχι για να «δει ένα ποτήρι νερό στα γεράματα», όπως έλεγαν οι παλιοί, αλλά για να μεγαλώσει ένα ώριμο ενήλικα που με τη σειρά του, θα δώσει τα πάντα στο δικό του παιδί. Όπως ακριβώς τα γράφει σε ανάρτησή της η Χριστίνα Σκλαβενίτη, στη σελίδα της «Healing Stories - Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια».

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Πριν από πολλά χρόνια θυμάμαι να διαβάζω ένα απόφθεγμα που έλεγε: "Δεν φιλάω το παιδί μου ώστε να με φιλήσει κι αυτό, φιλάω το παιδί μου για να φιλήσει το δικό του παιδί". Το έβαλα καλά στην καρδιά μου και από τότε δεν ζήτησα ποτέ από το παιδί μου να μου ανταποδώσει ένα φιλί ή μια αγκαλιά.

Ήταν σοφά λόγια και συμφώνησα ολόψυχα με αυτό το απόφθεγμα. Μέσα μου με ενθάρρυνε να μην έχω καμία προσδοκία από το παιδί μου, όσον αφορά την επιστροφή αυτού που του έδινα. Έδωσα από την καρδιά μου, έδωσα επειδή αισθάνθηκα ότι αυτό ήταν το σωστό και έδωσα άνευ όρων.

Έτσι λοιπόν, κάθε αγκαλιά, κάθε φιλί, κάθε ανακουφιστική κουβέντα και κάθε χάδι τρυφερό, δεν περίμενα να μου τα επιστρέψει. Αλλά με μεγάλη μου χαρά μπορώ να πω πως μου τα ανταπόδωσε.

Καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η εποχή του χρόνου, όπου έχουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Είναι μία τόσο απαραίτητη περίοδος για όλους μας και ένα πολύ χρήσιμο "τεστάρισμα", για να δούμε και να αισθανθούμε πώς πάνε τα πράγματα με το παιδί μας, με τον εαυτό μας και με το δεσμό που μοιραζόμαστε ως γονέας και παιδί.

Με το που ξεκίνησαν οι διακοπές μας, είχα την απρόσμενη χαρά να νιώσω όλη την ευγένεια και την αγάπη που μου έδειχνε ο γιος μου, με όλες αυτές τις αγκαλιές που μου πρόσφερε απλόχερα και με όλη την τρυφερότητα που μου έδειχνε. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό ότι στην ηλικία των επτά ετών, επιστρέφει τόσο ανοιχτά αυτό που του έδωσα.

Σημαίνει τόσα πολλά, γιατί όπως έγραψα παραπάνω, έδωσα άνευ όρων. Πίστευα και σεβάστηκα αυτό το απόσπασμα που είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόνια. Και είναι τόσο μεγάλο δώρο, αυτό το τρυφερό αγόρι να δείχνει τέτοια ομορφιά πνεύματος.

Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη για το εξιδανικευμένο αρσενικό σε αυτόν τον κόσμο, η συνειδητοποίηση ότι τα αρσενικά μπορούν να είναι και ευγενή και ισχυρά. Αυτή η εξισορρόπηση ξεκινά από τον εαυτό μας. Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δει αυτή την εξισορροπημένη εκδήλωση της αρσενικής ταυτότητας και ας αναλογιστούμε εμείς οι γονείς όταν δίνουμε στα παιδιά μας, με τί τρόπο και τί κίνητρο το κάνουμε.

Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, με τα παιδιά μας, με τον εαυτό μας και με τον κόσμο. Ένα μικρό αγόρι μου το θυμίζει καθημερινά αυτό. Ως γονείς είμαστε πραγματικά ευλογημένοι. Απολάυστε αυτό το ταξίδι!»

v