Το Βόρειο Σέλας έφτασε μέχρι την Ελλάδα: ο ουρανός στη Μακεδονία έγινε κόκκινος!

Το Βόρειο Σέλας έφτασε μέχρι την Ελλάδα: ο ουρανός στη Μακεδονία έγινε κόκκινος!

Ένα σπάνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στον ουρανό της Μακεδονίας, της Θράκης- αλλά και σε άλλες βαλκανικές χώρες- το οποίο έκανε τους ειδικούς να μιλούν για Βόρειο Σέλας.

Η αιτία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Στατιστικά, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, καθώς είναι κατά κανόνα ένας γεγονός που γίνεται ορατό μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Κι όμως για πρώτη φορά το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη σχεδόν την Γηραιά Ήπειρο, καταλήγοντας έως και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, δημιουργώντας έτσι μοναδικής ομορφιάς εικόνες, αλλά θα έλεγε κανείς και έως έναν βαθμό... απόκοσμες.

Βόρειο Σέλας: πού οφείλεται το φαινόμενο 

Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη, σύμφωνα με το forecastweather.

Όταν όμως το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, αυτό οφείλεται στη σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

Πηγή: protothema.gr

v