Πότε πρέπει να σταματήσουν να κάνουν μπάνιο μαζί τα παιδιά μου;

Πότε πρέπει να σταματήσουν να κάνουν μπάνιο μαζί τα παιδιά μου;

Όταν τα αδέρφια είναι μικρά, είναι συνηθισμένο να κάνουν μπάνιο μαζί. Πρόκειται για μια διασκεδαστική εμπειρία αλλά και μια καλή ευκαιρία να παίξουν παρέα στο νερό και να δεθούν. Όσο για τους γονείς, εκτός από το ότι εξοικονομούν χρόνο, δημιουργούν και αξιολάτρευτες οικογενειακές αναμνήσεις που μνημονεύουν για χρόνια.

Παρόλο που τα παιδιά μεγαλώνοντας σταματούν από μόνα τους αυτή την όμορφη συνήθεια, αρκετοί γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να σταματήσουν τα αδέρφια να κάνουν μαζί μπάνιο. Η Erica Miller, Ph.D., κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια στο Connected Minds NYC, μέσα από τις επαγγελματικές τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία της ως μαμά δύο παιδιών, μας δίνει την απάντηση.

Τα θετικά του να κάνουν μαζί μπάνιο τα αδέρφια

Ο κοινός χρόνος που περνούν τα αδέρφια στο μπάνιο είναι διασκεδαστικός και μια καλή ευκαιρία να ισχυροποιήσουν το μεταξύ τους δέσιμο. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να το σταματήσετε εκτός κι αν το ζητήσουν τα ίδια τα παιδιά, εάν έχουν μπει στην προεφηβεία ή αν έχετε εντοπίσει άλλους λόγους που κρίνουν αυτή την απόφαση αναγκαία.

Επιπλέον, όταν τα αδέλφια μοιράζονται την μπανιέρα, σας δίνετε μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά για το σώμα τους, τις διαφορές των δύο φύλων αλλά και τη συναίνεση. Έτσι, όχι μόνο μαθαίνουν να προστατεύουν το σώμα τους και να βάζουν τα όριά τους, αλλά και να σέβονται το σώμα και τα όρια των άλλων.

Σύμφωνα με την Erica Miller, τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται από μικρή ηλικία ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να αγγίξει το σώμα τους και πόσο σημαντικό είναι να πεις σε έναν έμπιστο ενήλικα πότε κάποιος παραβαίνει αυτούς τους κανόνες. Και αυτό ισχύει αμφίδρομα - τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται ότι δεν επιτρέπεται να αγγίζουν ή να σχολιάζουν το σώμα άλλων ανθρώπων, χωρίς συναίνεση.

Πότε πρέπει τα παιδιά μου να σταματήσουν να κάνουν μπάνιο μαζί;

Σύμφωνα με την  Erica Miller, πολλά παιδιά αρχίζουν να εκφράζουν την επιθυμία τους για ιδιωτικότητα γύρω στα 10, με τα κορίτσια να την επιζητούν νωρίτερα από τα αγόρια, καθώς μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία. Παρόλα αυτά, το πότε θα σταματήσουν τα αδέρφια να κάνουν μαζί μπάνιο δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία τους αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως τους παρακάτω:

  • Τις ατομικές Προτιμήσεις του παιδιού: αν το παιδί δεν θέλει να κάνει μπάνιο με κάποιον άλλον παρόντα, συνήθως είτε ζητάει να κλείνει η πόρτα του μπάνιου είτε αρνείται εντελώς να κάνει μπάνιο. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν μια συζήτηση ρωτώντας τα παιδιά τους ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, πώς νιώθουν για το σώμα τους που αλλάζει και αν νιώθουν άνετα να αφήσουν τα αδέρφια τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους να τα βλέπουν χωρίς ρούχα.
  • Τις συνήθειες της οικογένειας: το να κυκλοφορούν οι γονείς  γυμνοί στο σπίτι είναι κάτι συνηθισμένο και φυσιολογικό, είναι ένας παράγοντας που ίσως καθυστερήσει την ανάγκη του παιδιού για ιδιωτικότητα. Εάν, πάλι, ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια και το σπίτι είναι συνέχεια γεμάτο, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από νωρίς κάποιες ιδιωτικές στιγμές, όπως το να κάνει μπάνιο χωρίς την παρουσία των αδερφών ή των γονιών του.
  • Το φύλο και την ηλικία των αδερφών: εάν τα αδέρφια είναι του αντίθετου φύλου, είναι απόλυτα θεμιτό να κάνουν μαζί μπάνιο σε μικρές ηλικίες. Στη συνέχεια, όμως, το μεγαλύτερο παιδί μάλλον θα ζητήσει από μόνο του να σταματήσει αυτή τη συνήθεια, καθώς αυξάνεται η ανάγκη του για ιδιωτικότητα.

Γενικά, το να κάνουν μαζί μπάνιο τα αδέρφια δεν ενέχει κινδύνους, ειδικά αν είναι μια συνήθεια που αποκτούν από μωρά και υπάρχει ενήλικας στο χώρο, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να διακόψουμε αυτή τη συνήθεια μόλις μας το ζητήσουν τα παιδιά μας.

Μετάφραση από scarymommy.com 

v