Ο στοργικός γονιός έχει ευτυχισμένα παιδιά!

Ο στοργικός γονιός έχει ευτυχισμένα παιδιά!

Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του και η στοργή μπορεί να είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, θέτοντας τα θεμέλια για την προσωπικότητα, τις επιλογές ζωής και τη συνολική συμπεριφορά του.

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με το πόση στοργή πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Και ευτυχώς, ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικά τεκμηριωμένων ερευνών αποκαλύπτει τη δύναμη της τρυφερότητας και τι σημαίνει για το μέλλον και την ευτυχία ενός παιδιού.

Το 2010, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke διαπίστωσαν ότι τα μωρά με πολύ στοργικές μητέρες μεγάλωσαν και ήταν πιο ευτυχισμένα, πιο ανθεκτικά και λιγότερο αγχώδη καθώς ενηλικιώνονταν. Η μελέτη περιελάμβανε 500 άτομα που παρακολουθούνταν από τη στιγμή που ήταν βρέφη μέχρι να φτάσουν τα 30 τους χρόνια.

Τα παιδιά που είχαν νιώσει τρυφερότητα και άνευ όρων αγάπη από τους γονείς τους έδειξαν να έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση, λιγότερα συμπεριφοριακά προβλήματα και άγχος, σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες και ενσυναίσθηση. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξουμε στοργή και αγάπη στα παιδιά μας όπως:

Με αγκαλιές

Το να λέτε «σ' αγαπώ» στο παιδί σας είναι πολύ σημαντικό, αλλά μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχει το σωματικό άγγιγμα στην ενίσχυση του δεσμού αγάπης που έχετε μεταξύ σας. Οι ψυχολόγοι μάς συμβουλεύουν να αγκαλιάζουμε τα μικρά μας καθημερινά και όσο το δυνατόν περισσότερο.

Με μικρές χειρονομίες

Σημειώματα που γράφουν πόσο πολύ αγαπάτε και θαυμάζετε το παιδί σας, είναι ένας τρυφερός και αρκετά απλός τρόπος για να του δείξετε ότι είστε δίπλα του και το καμαρώνετε.

Με το να το ακούμε

Το παιδί θέλει να ξέρει ότι είναι σημαντικό για εμάς. Με το να δείχνουμε γνήσιο ενδιαφέρον για όσα έχει να μας πει, με το να το ακούμε και να ζητάμε τη γνώμη του για οτιδήποτε αφορά την οικογένεια, πετυχαίνουμε το σκοπό μας.

Με μία ανάμνηση

Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθεί το μικρό σας, θυμίστε του κάτι που έκανε μέσα στην ημέρα και δείξτε του έτσι ότι είναι στο επίκεντρο της αγάπης και της προσοχής σας.

Με λίγα λόγια...

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο στοργικές αγκαλιές και εκφράσεις αγάπης αντιμετωπίζουν τη ζωή πιο αισιόδοξα και βρίσκουν πιο εύκολα το μονοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία. 

v